Читај ми!

У ковинској Утви забринути за радна места

"Утва Силоси" из Ковина је највећи прерађивач челика у Србији. До пре шест месеци су месечно прерађивали око десет хиљада тона челика, али од када не ради смедеревски "Сартид" производња је преполовљена, јер имају отежану набавку репроматеријала. Запослени у Утви су забринути за своја радна места.

Када су пре пет година уложили 11 милиона евра у најмодерније машине за израду шавних цеви, уздужно парање и сечење лима у табле у "Утви" су очекивали да ће због повећаног обима посла брзо исплатити ову инвестицију.

Од пре шест месеци када је смедеревска железара "Сартид" зауставила производњу у Ковину имају великих проблема са набавком репроматеријала, јер сад топло ваљану траку у котуру морају на баржама да увозе из Русије, Мађарске, Словачке и Румуније.

Саво Јелић, технички директор АД "Утва Силоси" каже да су због тога у фабрци изгубили и континуитет у производњи.

"Морали смо да због смањеног капацитета производње отпустимо 30 људи, јер нема довољно посла. Кад је радио "Сартид" ми смо месечно обрађивали и до 10.000 тона челика, а сад 4.000", каже Јелић.

У Утви Силоси тренутно је запослено 250 радника, а некима од њих радно место зависи од тога да ли ће и када смедеревска железара почети да ради. Запослени су зато веома забринути, а један од њих Горан Јовановић, каже да се ситуација погоршала и да сви стрепе, јер не знају шта ће ако остану без посла, јер у Ковину нема тако успешних фирми као што је Утва.

Директор АД "Утва Силоси" Сава Крстић каже да, док су пословали са Сартидом могли су да рачунају као најпоузданији купац челика на одложени рок плаћања од 90 дана.

"Тад смо имали домаћу фактуру, обрачун ПДВ-а рађен је у току месеца, а плаћали смо дажбине за три месеца. Зато нам је сад додатно угрожена ликвидност", каже Крстић.

У Утви очекују од републичке Владе да у циљу заштите домаће производње усвоји што пре предложени правилник о обавезној контроли квалитета шавних цеви које се тренутно без царине увозе из Македоније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару