Читај ми!

Органска производња вина

Потражња органски произведене здраве хране на светском тржишту и код нас, расте великом брзином. Са друге стране, наши пољопривредници се још увек у малом проценту одлучују за такву производњу. Један од њих је сврљишки винар Бора Јовић.

Бора Јовић је на парцели од 50 хектара цертификованој за органску производњу у близини Сврљига подигао засаде шљива, ароније и винове лозе. Прво органско грожђе обрао је прошле јесени.

"То подразумева да нема вештачких ђубрива, пестицида, хербицида. Не значи да се ничим не третира, јер постоје дозвољена средства", каже Бора Јовић, винар.

Ограничена употреба хемије надомештава се ручним окопавањем и другим радовима. Посебну пажњу ови винари посвећују и преради органског грожђа.

"Након добијеног органског здравог грожђа, оно је одлежало у глиненим амфорама од две тоне у апсолутно природним условима, у земљаном суду укопаном у земљу", каже Ненад Јовић, винар.

После ферментације вино се из глинених амфора пребацује у бачве да одлежи. У овим дрвеним бачвама налази се 20.000 литара органског вина, а прва боца таквог вина изаћи ће из овог подрума у Малчи код Ниша у априлу.

На подручју Ниша тек је неколико пољопривредних произвођача ушло у процес цертификације, али стручњаци у томе виде будућност.

"Органска производња је шанса за мала пољопривредна газдинства каква су код нас за воћаре, а нарочито за повртаре, јер је тражња за повртарским производима све већа", каже Александра Брзаковић, председница Савета Мреже пољопривредних организација Нишавског округа.

Пласман, каже домаћин, иначе потпредседник Фонда "Органска Србија", као и профит, неће бити проблем.

"Тржиште за органску храну је велико. Статистика каже да то тржиште расте пет одсто годишње, што је страховито велика брзина. Цене органских производа су од 30 одсто веће од конвенционалних до чак 300 одсто", каже Бора Јовић.

По подацима Фонда, у Србији је свега 0,4 одсто обрадиве земље цертификовано за органску производњу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару