Читај ми!

Студенти као научници

На Природно-математичком факултету у Нишу почела је да ради нова, савремена студентска лабораторија у којој се анализира квалитет воде. Лабораторија је резултат рада групе студената биологије на пројекту "Биоекоцен" биолошког и еколошког мониторинга града Ниша.

Група студената Природно-математичког факултета у Нишу основала је студентску лабораторију, у којој се анализира квалитет воде. Лабораторија се реализује у оквиру програма Парнтерство за образовање и развој заједнице, под покровитељством компаније Филип Морис.

За опремање нове студентске лабораторије у оквиру пројекта Биоекоцен у Нишу, уложено је милион динара. Један од основних задатака петочланог студентског тима је бактериолшка анализа воде за пиће. Раде се две врсте тестова.

"Тест на укупан број бактерија, где уколико се покаже присуство бактерија, ради се тест на колиформне бактерије, конкретно на ешерихију коли", каже Вања Стојановић, мастер студент ПМФ-а.

Када временски услови дозвољавају, излазе на терен да би прибавили узорке, јер анализу воде раде на основу биолошких параметара.

Чедомир Стевчић, вођа студентског тима "Биоекоцен" каже да они сакупљају биљке, животиње и микроорганизме из воденог станишта, доносе их у лабораторију и на основу њихове заједнице, бројности, разноврсности, доносе закључак колико је вода загађена или не.

Поред опреме факултета, са којом је могуће радити и на терену, захваљујући програму Партнерство за образовање и развој заједнице, лабораторију су комплетирали опремом вредном око милион динара.

"Од оптичких уређаја имамо микроскоп и лупу и они нам баш служе управо за детерминацију, јер без њих не би одредили које су врсте тачно", каже Јасмина Урошевић, мастер студент ПМФ-а.

Они овде примењују теоретска знања која су стекли на факултету, али лабораторија је важна не само за ову групу студената, већ и све остале који се баве хидро-биолошким и бактериолошким истраживањима.

Проф.др Владимир Ранђеловић, ментор пројекта "Биоекоцен" каже да студенти овде могу да раде своје мастер радове и да стичу нека практична знања која ће им касније користити уколико раде сличан посао.

За проверу бактериолошке исправности воде могу им се јавити сви који су занитересовани, јер су они заправо сервис грађана. Тиме задовољавају оно што је важно за програм из ког се финансирају.

Данијела Маравић, координаторка ПЕЦД програма каже да се овим пројектом заправо решава одређени недостатак у заједници и да се доприноси унапређењу квалитета живота.

Резултати првих истраживања показују да је вода на подручју Ниша углавном исправна за пиће, осим у појединим бунарима на сеоском подручју. Коначне резултате студенти ће изнети за шест месеци, али ће и после завршетка пројекта наставити са истраживањима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару