Читај ми!

Дан људских права

На данашњи дан 1948. године Генерална скупштина Уједињених нација донела је Универзалну декларацију о људским правима. Роми, особе са инвалидитетом, жене, стари су групе чија се права највише крше. Закони у Србији су добри, али се не примењују, оцена је активиста људских права у Нишу.

Конкретан пример кршења људских права је отежано кретање особа у колицима. Пеко Ристић каже да су највећи проблем неприступачне саобраћајнице.

"Много тога није урађено онако како треба, тако да је моје мишљење да су то ипак мрвице којима ми треба да се задовољимо. Тим поводом Одбор за људска права поднео је шест притужби повереници за равноправност", каже Ристић.

Драган Ђорђевић из Одбора за људска права у Нишу каже да сви имају мало разумевања за старе објекте и за старе изграђене улице, али да за разумевање за новоизграђене улице ове године апсолутно нема места.

Драган Виденовић Пи-ар Дирекције за изградњу права у Нишу кажу да они нису били укључени у тај посао.

"Ми смо одржавањем предвидели тај посао и ми ћемо до краја ове године или почетком следеће, то сад зависи и од времена, а и од новца наравно, све те саобраћајнице, пошто су оне сад дошле код нас на одржавање, прилагодити", каже Виденовић.

Данас је у нашем друштву тешко издвојити најугроженији групу, сматрају полазници радионице о људским правима коју поводом 10. децембра организује Одбор за људска права у Нишу.

"Маргинализација није само по боји коже, није само по расној и националној или сексуалној припадности, већ генерално проблем нашег друштва је економска нестабилност земље. Тако да сви ми сутра можемо бити маргинализовани по разним основама", каже Марија Рашић активисткиња из Ниша.

Генерална је оцена да су закони у области заштите људских права добри, али да је проблем у примени.

"Оно што је проблем у Србији у овој области као и у неким другим областима јесте да се закони не поштују да се људска права крше и да још увек механизми за заштиту људских права не функционишу баш најбоље", каже Невена Петрушић повереница за заштиту равноправности.

У члану 1. Универзалне декларације о људским правима стоји да се сва људска бића рађају слободна и једнака у достојанству и правима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару