Читај ми!

Невоље са снегом, саобраћај успорен

У целој Србији саобраћај се обавља успорено. Поједини путни правци у Бачкој непроходни. Нема завејаних путника у возилима, каже Предраг Марић. У Зрењанину, Сечњу, Житишту, Кикинди и Новој Црњи ванредна ситуација, школе не раде. Покрајински штаб за ванредне ситуације одлучио да нема потребе за увођењем ванредне ситуације.

20.25 - Очекује се формирање леда на рекама, јер се температура воде постепено снижава, упозорава Републички хидрометеоролошки завод.

17.57 - Четврта жртва смрзавања. Живица Рашковић (56) из села Доња Бела Река у борској општини пронађена мртва у снегу у шуми.

16.54 - Умрла жена од смрзавања у месту Торда, у општини Житиште, потврдио председник те општине.

15.16 - Није потребно уводити ванредну ситуацију на територији Војводине, рекао командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић након седнице Штаба.

12.50 - На Пештерској висоравни завејано 15 села, па школе у појединим местима неће радити док се ситуација не поправи.

12.10 - Потрошња електричне енергије у Србији последња два дана повећана је за 50 одсто, саопштавају из ЕПС-а. 

9.30 - Седница Покрајинског штаба за ванредне ситуације заказана за 10 часова у Новом Саду. 

Саобраћај у целој земљи је успорен, после снега који је падао више од 40 сати. Неки локални путеви у Војводини су под снегом. Екипе путара су на терену и чисте саобраћајнице. "Путеви Србије" саопштили су да ће, уколико буде снежних падавина за сва теретна возила, шлепере и камионе са приколицом бити забрањен пролазак на територији Србије.

Ванредна ситуација, због тешкоћа изазваних невременом, проглашена је у Зрењанину, Сечњу, Житишту, Кикинди и Новој Црњи, у којима не раде школе. У Жабљу не ради средња школа. У месту Дероње код Оџака још једна снежна беба. На свет је, испред амбуланте у том месту, дошао и један дечак.

У Кикинди су отворени сви локални, регионални и магистрални путеви, а снабдевање грађана основним животним намирницама је нормализовано.

У борској општини Доња Бела Река пронађена је мртва Живица Рашковић (56). Њу је пронашао супруг Душко у снегу у шуми.

Од смрзавања је у општини Житиште умрла је Илона Фејеш (89) у месту Торда, рекао је председник те општине Душан Милићев на седници Окружног штаба за ванредне ситуације.

У истој општини, у месту Равни Тополовац, јуче је умро један мушкарац, али у Дому здравља је речено да узрок смрти није било смрзавање, јавио је дописник РТС-а из Зрењанина.

Због изузетно тешке ситуације у Војводини, одржана се седница Покрајинског штаба за ванредне ситуације у Новом Саду, како би се предузеле додатне мере.

Након данашње седнице Покрајинског штаба за ванредне ситуације, командант тог штаба Горан Јешић рекао је да у овом тренутку није потребно упутити предлог Влади Војводине да прогласи ванредну ситуацију на територији Покрајине, јер последице снежних падавина нису биле таквог интезитета да их није било могуће спречити деловањем надлежних служби.

На седници, којој је присуствовао и председник Владе Војводине Бојан Пајтић, закључено је да се проблеми могу брже и ефикасније решавати успостављањем сталне комуникације и сарадње између Покрајинског штаба за ванредне ситуације и окружних и општинских штабова, као и са Сектором за ванредне ситуације МУП-а и, нарочито, Војском Србије.

Покрајински штаб за ванредне ситуације упутио је иницијативу надлежним републичким министарствима да се системски и трајно реши питање забране теретног саобраћаја у случају снежних падавина.

Горан Јешић је уочи седнице рекао да је ванредна ситуација у неким општинама проглашена, пре свега, због онемогућеног транспорта из села ка насељеним местима.

"Оно што нас у овом тренутку брине јесте што имамо одређени број предузећа која су, у међувремену, или у стечају или у поступку стечаја, из реда 'Нибенс групе' и групе 'Боровица', па се плашимо да у тим општинама предузећа која имају надлежности да чисте регионалне и локалне путеве немају капацитет да то ураде. Ми ћемо на Влади и Кризном штабу видети шта можемо да урадимо и помогнемио тим општинама", рекао је Јешић.

У Републичком штабу за ванредне ситуације кажу да ће, у зависности од тога да ли ће бити нових падавина и проблема са снегом, бити заказана ванредна седница Штаба.

"Ситуација на путевима у Србији је данас много боља него у протеклих 48 сати. Остао је само један број локалних путева на територији Војводине који се данас интензивно чисте", рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић. 

Марић је раније данас рекао да нема информација о завејаним путницима у возилима. У селу Његошеву пробијен је пут и очишћен од снега. Око тридесетак возила и путника било је смештено кућама. Највећи део њих наставио је путовање.

Падавина тренутно нема, а штаб Јавног предузећа "Путеви Србије" упозорава возаче да испод снежног покривача скоро на свим путевима има леда и поледице, што представља велику опасност у вожњи.

Миливоје Дурковић из Зимске службе "Путева Србије" каже да су путеви првог и другог приоритета проходни.

"На другом приоритету саобраћај се на неким деоницама одвија отежано. У Војводини има деоница где се наизменично пропуштају возила због великих сметова. У сваком случају, нема прекида саобраћаја", каже Дурковић.

Према његовим речима, на путевима трећег приоритета има прекида соабраћаја и они се рашчишћавају.  

У јужној и централној Србији сви путеви су проходни, али се саобраћај на неким деоницама одвија успорено јер има угаженог снега. 

Међуградски аутобуски саобраћај нормално се одвија, кажу надлежни. Само у брдско-планинским пределима и код Младеновца "Ласта" је скратила линије и изменила неке трасе. 

У Београду јутрос саобраћајни колапс. Иако су многи аутомобил заменили градским превозом, трамваји и аутобуси су отежано саобраћали, па су и аутобуске станице биле пуне.

Због ниских температура и угаженог снега по тротоарима, грађанима се саветује опрез због поледице. Угрожени грађани се за помоћ могу јавити на број 193.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару