Читај ми!

Јавна добра краде ко хоће

Крађа јавних добара у Србији постала је озбиљан проблем. Штета од таквих крађа већа је, него корист. Надлежни немају решење, а модел заштите, кажу, не могу да препишу ни из земаља западне Европе, јер тамо тако нешто, не постоји.

Препродавци секундарних сировина више не презају ни од чега. Краду где стигну, а штета коју за собом остављју, већа је од користи.

Са Богојављенске цркве у Врдилима код Краљева лопови су два пута односили бакарне олуке, а сада је остала и без кровне облоге и бакрене заштите на прозорима.

Донатори Јагода и Југослав Златић живе у Белгији и кажу да су изненађени оваквим понашањем.

"Код вас се дешава свашта, краду са гробља, откривају цркве.Не знам за мене је то чудно, јер сам жена која верује у Бога, а Бог је један за све, српски, пољски или белгијски," Јагода Златић, родом из Пољске.

Супруг Југослав је из ивањичког краја, али не памти, каже, да је пре 50 година ,када се  отселио за Белгију, игде јавно било свачије.

"Ја се борим, чувам паре, доносим, помажем и фарбам, а онда дође неко и преко ноћи уништи ово богатство Србије", каже Југослав.

Са верског становишта, то је прекршај божје заповести: не кради. И за свако грађанско законодавство то је преступ, али надлежни тврде, тежак за решавање.

"Предмети се након што се отуђе доводе у стање непрепознавања од стране извршиоци и такви се предају у откупне центре, па је самим тим идентификација отежана, као и доказивање почињеног дела", каже Далибор Благојевић, заменик командира ПУ Краљево.

Препродавци секундарних сировина, јавна добра "топе" на отпадима само уз личну карту и на, како кажу, "часну реч". У опису посла им, како кажу у откупним центрима, није да проверавају порекло робе.

Бакар који су на Ваведење искидали са цркве у Врдилима, вероватно још није "утопљен". Златићи су, међутим, нови већ наручили и надају се да ће се лопови једном уморити.

"Ја желим и даље да помажемо", каже Југослав, а томе се нада и сеоски парох, мада, како додаје, све има своје границе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару