Читај ми!

Нови погон млекаре у Сврљигу

Нишка млекара после 15 година поново је отворила погон у Сврљигу у који је, уз помоћ Агенције за страна улагања и промоцију извоза, уложила 600.000 евра. Сврљишки погон који запошљава 54 радника специјализован је за производњу сирева и качкаваља.

У реновирање свог некадашњег погона у Сврљигу Нишка млекара је уложила 600.000 евра уз помоћ Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА).

У такозваним холандским кадама у погон производиће се око 90 тона сирева и качкаваља месечно уз дневну прераду око 30.000 литара млека.

Радник Негован Ранђеловић каже да сир стоји 24 сата да добије сланост док не оде на паковање.

Осим познатих врста полутврдих сирева производиће се и сир у кришкама, али је специфичност у поднебљу одакле стиже млеко.

Дејан Виденовић управник погона каже да у зависности од хране коју конзумирају краве различита је  микрофлора која се касније преноси на млеко, а касније и на посебан укус сира.

Нишка млекара у овом тренутку са подручја Сврљига откупљује тек 3.000 литара млека, а петогодишњи циљ је 10.000. Због тога је оснаживање индивидуалних произвођача приоритет и млекаре и општине Сврљиг.

Председник општине Сврљиг Милија Милетић каже да општина Сврљиг из свог буџета за развој пољопривреде издваја 7,5 динара за кравље и десет динара за овчије и козје млеко, што су, како каже, директне премије као подстицај за сваког произвођача.

"Ширење те сировинске базе поделом грла нашим најперспективнијим произвођачима, константно едуковање и посета стручних служби нишке млекаре тим произвођачима", каже
Дамир Манчић, сувласник.

Производи нишке млекаре за сада су у продавницама у Црној Гори, Македонији и Босни.

Директор Нишке млекаре Звездан Гавриловић каже да је циљ млекаре да у издвојеном погону припреми све предуслове за регистрацију погона за извоз у Европску унију.

"Као што знате нас чека тај период и ми се полако припремамо за све то", додаје Гавриловић.

Сврљишки погон је и раније био у саставу Нишке млекаре, али последњих 15 година није радио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару