Читај ми!

Расти здраво

У оквиру пројекта "Расти здраво", чији је покровитељ град Шабац, поред бесплатних школица спорта, у току су и превентивни физијатријски прегледи ученика првог и другог разреда. До сада је прегледано око 500 деце у пет од 12 градских и сеоских школа, а неки од деформитета пронађени су код 70 одсто малишана.

Свако четврто дете од прегледаних ученика у оквиру пројекта "Расти здраво" има почетни облик сколиозе или кифозе, а чести су и деформитети стопала.

"Оно што је јако битно да су то углавном функционални деформитети, значи да су то деформитети који се могу кориговати, где није дошло до ротације пршљенова, где нема промене у морфологији и структури пршљенова и зато је неопходна едукација и родитеља и деце", каже Мирјана Јојић Радовановић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације.

Струцњаци кажу да су у периоду у интензивног раста веома значајне вежбе за правилно држање при седењу, стајању и ходању.

Ана Маринковић, начелница одељења за друштвене делатности и привреду каже да када буду имали број деце са идентификованим деформитетима у програм ће увести више физиотерапеуте који ће са њима радити корективни програм.

"Јако добра страна пројекта што ћемо ми као реализатори добити повратну информацију од стране доктора, бићемо практично обучени, биће нам сугерисано које врсте вежби и зарад којих деформитета да примењујемо", каже Владмир Јелесић, реализатор пројекта "Расти здраво".

За пројекат "Расти здраво", који се у Шапцу реализује од 2010. године из градског буџета ове године издвојено је четири милиона динара. Бесплатна школица спорта прилагођена је деци од шест до осам година.

"Научио сам разне вежбе и разне игре, зато сам сад здрав и прав", каже Марко Бојићић, ученик другого разреда ОШ "Јанко Веселиновић".

У пројекту "Расти здраво" јединственом у Србији, учествује око 1.500 ученика и предшколаца. Крајем школске године планирани су и контролни прегледи како би се сагледали сви ефекти овог програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару