Читај ми!

Има ли наде за бескућницу са Чемерна

Удар грома уништио је све што је седамдесетпетогодишња Митра Бажалац са Чемерна стварала преко пола века. Уточиште је нашла код комшија, али њена једина жеља је да опет буде у свом дому који сама, без помоћи, не може да поново створи.

Прошлу веома тешку зиму, седамдесетпетогодишња Митра Бажалац, из Бажала подно Чемерна, пребродила је храбро, горштачки. Међутим, пред летњом олујом 26. јуна била је немоћна: удар грома уништио јој је све што је тешком мукома стварала скоро шездесет година.

То је, после назапамћено хладне зиме, био једини олујни дан на Чемерну, планини удаљеној седамдесетак километара југозападно од Краљева.

Митра каже да је уочи невремена била код оваца. Чула је грмљавину, видела дим изнад куће и чула дозивање комшинице Милене.

Када је стигла затекла је страшан призор. "Кућа је горела као луч", каже Митра, набрајајући, као да чита с папира, све шта је тог дана уништено:

"Кућа је изгорела до темеља, а у кући два кревета, четири јоргана, четири ћебета амбасадор, посуђе, фрижидер, телевизор, све успомене на супруга Вукашина без кога сам остала пре тринаест година. Од њега ми је остала само брачна слика која је стицајем околности била у помоћној просторији, и у згаришту узенгије коња којег је у младости с поносом јахао, ловачки прибор, машина за прављење патрона."

У ватреној стихији изгорела су и лична документа, нешто пара сачуваних од продаје оваца и мало златног накита од венчања. Посебно жали за телевизором јер јој је, како каже, поред керуше Џесике, био једино друштво и прозор у свет.

Електродистрибуција Рашка је прикључила Митри струју у помоћну просторију која није погодна за живот. Њене комшије Граде и Милена прихватили су је као члана домаћинства, па Митра код њих спава и храни се.

Граде Бажалац каже да је људски помоћи колико се може и да је добро да заједнички попију кафу, јер у целом селу има петнестак мештана у позним годинама. Митри помаже и родбина колико може. Сестра Катарина дошла је из Конарева, удаљеног седамдесет километара, да помогне сестри.

Митра каже да би била најсрећнија да остане на свом огњишту, али да сама, без помоћи других, не може да врати дом. Она очекује и помоћ свог града и државе јер су, како каже, помогли многима у Краљеву, нарочито после земљотреса.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару