Читај ми!

Сусрети банатских Бугара

У Иванову, надомак Панчева одржани сусрети банатских Бугара. Њих око 1000 живи у Војводини. Заједница специфична по језику и вероисповести, живи још и у румунском Банату и матичној Бугарској.

У Војводини живи око 1000 банатских Бугара. Та заједница, специфична по језику и вероисповести, живи још и у румунском Банату и матичној Бугарској. Недавно су у Иванову, надомак Панчева, одржани сусрети банатских Бугара.

Језик банатских Бугара, који се још називају и Палћенима, разликује се од књижевног бугарског, користе латиницу, а посебност се огледа и у њиховој католичкој вероисповести.

Јосиф Василчин из Месне заједнице Иваново каже да су се изборили да њихов језик иако није књижњевни, буде службени језик те заједнице.

"Уведен је овде у школи, нисмо имали приговоре, издајемо уџбенике и букваре. Мало је експерата за тај језик, али уџбенике нам штампа Агенција за бугарску дијаспору, тако да нема препрека", каже Василчин.

Гости из Румуније, где према неким проценама живи око 10.000 Палћена, потомака Бугара који су се у Банат населили још пре 300 година, у пријатељско Иваново, показали су део традиције, кроз игре и ношњу Палћена.

Мики Наков из Старог Бешенова у Румунији каже да једног дана када и Србија буде у ЕУ, Бугари Румуније и Бугари Србије биће у једној држави која се зове Европска унија.

"У свакој држави где Бугари живе, они су организовани кроз удружења, али исто тако имају и своје проблеме који су различити и у уској вези са проблемима земље у којој живе", каже Валериј Радолов из Државне агенције Бугарске за дијаспору.

Амбасадор Бугарске у Србији Ангел Димитров рекао је да мањине у некој земљи чине мост пријатељства.

"Ми на мањине гледамо као на мост пријатељства и желимо да и српска и бугарска држава, свака на свој начин допринесу бољем животу бугарске мањине у Србији."

Бугари у Србији, део су бугарске дијаспоре која броји око 4 милиона људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару