Читај ми!

Тимочка лира за поезију

"Тимочка лира", традиционално признање Другог програма Радио Београда, које се сваке године додељује најбољем песнику Фестивала културе младих у Књажевцу, припала је Милици Миленковић из Сврљига.

Књижевно стваралаштво један је од најстаријих програмских садржаја књажевачког Фестивала културе младих Србије. За разлику од дугогодишње праксе расписивања фестивалског конкурса за најбоље остварење у области поезије, учеснике књижевне вечери на 51. фестивалу изабрао је селектор.

Дванаесторо младих песника наступило је пред препуним гледалиштем на платоу испред књажевачког Дома културе, а фестивалски жири који су ове године чинили Радослав Андрић, председник Удружења књижевника Србије, књижевни критичар Тамара Крстић и књажевачки песник Обрен Ристић, наградио је најбоље.

Прва награда - "Тимочка лира", традиционално признање Другог програма Радио Београда најбољем песнику фестивала у Књажевцу - припала је Милици Миленковић из Сврљига, друга Немањи Драгашу из Београда, а две треће награде додељене су Ани Митрашиновић из Младеновца и Мини Глигорић из Београда.

Овогодишњи лауреат, Милица Миленковић, апсолвенткиња Филизофског факултета у Нишу, пише прозу и пезију, 2010. године објавила је свој први роман, а прошле године победила на Фестивалу поезије младих у Врбасу.

Себе доживљава као оригиналног ствараоца који у поезији покушава да унесе нешто ново комбинујући савремено и традиционално.

"Задовољна сам освојеном првом наградом у Књажевцу", рекла је Милица. "Свако јавно признање подстрек је песнику за његов даљи рад и труд, да му свака нова књига буде боља од претходне."

Тамара Крстић, новинар-уредник Другог програма Радио Београда, књижевни критичар и члан фестивалског песничког жирија, за млађу српску песничку сцену каже да показује занимљиво вишегласје и да је можда тренутно најбољи део наше књижевности:

"Поезија не само да захтева посебан поглед на свет, већ нам разоткрива и тајне језика које леже у њој. Други програм Радио Београда је програм културе и уметности и за књижевност има доста простора, посебно за поезију и стваралаштво младих."

Наступ младих песника пред књажевачком публиком музиком је употпунио Градски тамбурашки оркестар из Старе Пазове. Њихови радови биће објављени у фестивалском песничком зборнику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару