Читај ми!

Помор рибе у Расини

Изливање за сада још непознате хемикалије изазвало помор рибе и других животиња у доњем делу Расине и ушћу у Западну Мораву. У неким деловима реке животињски свет потпуно је уништен.

Док су се само неколико стотина метара даље од места где се отпадне воде уливају у Расину Крушевљани безбризно расхлађивали, речни животињски свет у том делу реке потпуно је уништен.

Према првим информацијама, узрок помора великих размера је испуштање, за сада, непознатих хемикалија из једног од колектора отпадних вода у индустријском делу града.

Милан Милошевић, из Рибочуварске службе "Расина плус", наводи да су у преподневним сатима риболовци приметили велику количину пене на излазу из једног од отпуста отпадних вода: "Када смо дошли на лице места, већ је било мртве рибе."

Милошевић је додао да је рибочуварска служба успела да из реке извади само проценат риба, поточне мрене, кркуше, штуке, клена и других белих риба.

"У сваком виру на неколико километара од улива у Западну Мораву било је мртвих риба, од тога неколико хиљада ситних, као и водоземаца. Тачније, у том делу реке нисмо пронашли трагове живота", истакао је Милошевић и додао да је штета велика.

Иако се у близини Расине у Бивољу налазе две хемијске индустрије, не може се са сигурношћу тврдити ко је одговоран за помор, рекао је Милошевић и додао да је због ниског водостаја на рекама свако испуштање хемикалија погубно за живот у њима.

"О овом догађају одмах смо обавестили крушевачки Завод за јавно здравље чији су представници узели узорке воде, као и инспектора за заштиту животне средине и водопривредног инспектора који ће радити на утврђивању узрока и проналажењу одговорних", рекао је Милошевић.

Угинула риба плутала је читавог дана реком од града на потезу од пет километара до ушћа у Западну Мораву.

Пре две недеље, рибочуварска служба је забележила помор и у горњем току реке Расине у Плешу, где је у просеку пронађено око 400 мртвих риба по километру. Штета је ненадокнадива.

Наредних дана, надлежне службе ће покушати да утврде узрок тровања рибе и пронађу одговорне за загађење Расине.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару