Читај ми!

Студенти из дијаспоре у Крагујевцу

У организацији НАЛЕД-а, а у сарадњи са Теленором, Аеродромом "Никола Тесла" и амбасадом Швајцарске, студенти пореклом из Србије који студирају на престижним светским универзитетима, долазе на праксу у матичну земљу. Двоје њих одлучило се за боравак у Крагујевцу, где ће се упознати са радом локалне администрације.

Уна Кубота је основне студије завршила је у Београду, а постдипломске, на смеру дипломатија и инртернационала политика, наставила у Болоњи. Крагујевац је изабрала, зато што је, како каже, по привредном развоју и предузетничком духу, највише подсећа на Италију.

"Очекујем да ћу овде научити на који начин се успоставља сарадња између локалне самоуправе и државних органа", каже Уна. "Управо та веза и добри односи, допринели су привредном развоју Крагујевца. Данас је то значајан привредни центар Србије, који година успешно сарађује са регијом Ређо Емилија у Италији."

Време одмора и Стефан Јовић, уместо на мору, проводи у упознавању економског развоја Крагујевца и Србије.

Стефан има 21 годину и живи у Канади, менаџмент студира у Њујорку а економију у Лондону. Србија је каже, његова земља и нада се да ће својим знањем допринети њеном даљем развоју.

Наши људи из дијаспоре треба више да инвестирају у Србију, сматра Стефам, и да "уместо што праве куће у којима нико не живи, допринесу економском развоју и запосле младе људе".

Иако не зна чиме ће се тачно бавити, јер планира да упише и права у Њујорку, Стефан каже да је Србија његова отаџбина и да планира да се врати.

И Стефан и Уна први пут су у Крагујевцу. Град им се допада и планирају да обиђу његове културно-историјске знаменитости и упознају се са што више вршњака. Ипак, како кажу, на првом месту им је учење, па ће, током летње праксе која траје до 20. јула, обићи службе Градске управе, јавна предузећа и приватни сектор.

Биљана Томић, шеф Одељења за локални економски развој Крагујевца, које је и домаћин овим младим људима, каже да је владало велико интересовање наших студената, који су се јавили на конкурс НАЛЕДА, да своју праксу обаве управо у срцу Шумадије. Зато је, како каже, и направљен преседан, па су уместо једног, како је било предвиђено, на пракси двоје студената.

Поред Уне и Стефана, који бораве у Крагујевцу, још неколико градова угостило је двадесет четворо студента из дијаспоре. Било да су рођени у иностранству или су касније отишли, сви желе да што боље упознају Србију и буду њени промотери широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару