Читај ми!

Нова правила понашања на купалишту

Будући да на Сребрном језеру не постоји спасилачка служба и да је тешко надгледати велики број дивљих плажа, општинске власти у Великом Градишту појачале су мере безбедности и позвале купаче да поштују правила понашања на купалишту.

Двојица купача која су се у протекле три недеље утопила у Сребрном језеру страдала су због сопствене неопрезности. Један од њих био је непливач и утопио се на дивљој плажи када је склизнуо с душека, док је други био у алкохолисаном стању, и након скока у воду доживео је срчани удар.

Oпштина Велико Градиште појачала је мере безбедности на Сребрном језеру, ангажовала дежурну лекарску екипу и оградила простор за непливаче, а посебна пажња посвећена је издавању пeдалина.

Председник општине Велико Градиште Драган Милић каже да су издали наредбу власницима да педалине не могу изнајмљивати малолетним особама, лицима без личне карте или лицима у алкохолисаном стању, као и да свако ко изнајми педалину, мора обући прслук за спасавање.

Ипак, ову последњу одредбу готово нико не поштује. Екипа РТС-а није видела ниједну особу на педалини која је на себи имала прслук за спасавање.

Један од власника педалина каже да пливачи на сопствену одговорност не узимају прслуке, док је за непливаче он обавезан. Додуше, није знао да објасни по којим критеријумима се одређује ко је пливач а ко непливач, осим на основу изјаве корисника педолина.

Сребрно језеро нема спасилачку службу. У општини Велико Градиште кажу да ће она бити уведена следеће године. Али и тада ће, сматрају, бити тешко контролисати понашање купача, јер је језеро дуго 14 километара а, осим званичне, има и велики број дивљих плажа.

Тренутно, најбезбедније место за купање на Сребрном језеру је аква-парк "Силвер лејк", на коме су радним данима ангажована двојица спасилаца, а викендом више.

Општинске власти у Великом Градишту позивају посетиоце Сребрног језера да поштују правила понашања на плажи и воде рачуна о сопственој безбедности, јер је то најбољи начин за спречавање незгода.

Према последњим анализама Завода за јавно здравље у Пожаревцу, вода Сребрног језера микробиолошки је исправна за купање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару