Читај ми!

Oко на Златибору

Да Златибор има своје Око, на коме је пре осамдесет година било познато летовалиште, заборавили су чак и Златиборци. Сада су решили да обнове Колонију здравих, животно дело проте Радосава Симића.

На само сат хода од бучног центра туристичког Златибора су простране, питоме сувати, са тек понеком усамљеном брвнаром. Ни трага од туристичког насеља "Колонија здравих" које је било животно дело проте Радосава Симића.

Протина унука Драгана Стојиљковић каже да је он имао жељу да својим Златиборцима учини живот бољим. Идеје је донео из Француске, где је боравио у време Првог светског рата, и где је видео шта све може да се ради на планинама.

И, коначно, имао је огромну енергију да своје жеље и идеје оствари.

Крај извора хладне планинске воде посвећеног Светом Виду који по предању чини да се боље, даље и јасније види, саграђено је пре осам деценија београдско дечје одмаралиште за две стотине малишана у смени, павиљони за госте, претеча етно-домаћинстава, купалиште и кафана.

Почетни капитал била је ливада коју је прота поклонио народу, а добра околност то што је тадашња држава почела да улаже у бање и лечилишта.

Боса Росић, етнолог, ауторка књиге и изложбе о проти Симићу каже да нико ништа не би направио да он није каптирао извор и поклонио ливаду:

"У то време, било је то веома познато летовалиште у Србији. Немци су колонију запалили 1941, јер су ту биле смештене намирнице и други материјал који је партизанска команда оставила после повлачења из Ужица, а Бугари су га докрајчили 1943. године."

До Ока је тада водила и посебна аутобуска линија, имало је струју, данас нема, а купалиште је било уређено по свим прописима.

Неретко се догађало да су у базену биле познате даме тог доба, а одмах поред чобаница са стадом, и нико никоме није сметао.

Прича о Оку је и подсећање на предузимљивог Златиборца, који је поставио траг свуда где је службовао. А службовао је, како каже Снежана Ђенић, директорка Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" и коаутор изложбе поводом 130 година од протиног рођења, у околини Краљева, Чачка, Бајине Баште, у Ужицу, у време Великог рата у Мондофену у Француској, као учитељ и свештеник, покренувши и градњу школа, цркава, задруга.

Протини потомци и заљубљеници у овај мирни златиборски предео не одустају од завештања да му врате стари сјај. За почетак, обновљена је спомен-чесма ратницима ослободилачких ратова 1912-1918. и изграђен је пут.

Можда ће уместо некадашњих разгледница, са Ока поново стизати туристички поздрави из Колоније здравих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару