Читај ми!

Делотворна наставна метода

Професори Електротехничке школе из Панчева примењују нову наставну методу која ученике подстиче да активније учествују у настави и развијају критичко мишљење. Тиме ће, очекују професори, ученици научити да повезују ствари и практично примене своја знања.

За предавања о теми рециклаже електронског отпада, која повезују три различита предмета - рачунаре, српски језик и основе видео-технике - професори Електротехничке школе из Панчева добили су прву награду на конкурсу Креативне школе, коју додељује Завод за унапређење образовања.

Иако су предавања завршена, професори Електротехничке школе у Панчеву и даље раде - припремају занимљиве новине за следећу годину.

Њихов циљ је да једну тему обрађују из угла различитих наставних предмета, како би ђаци одиграли више улога, развијали критичко мишљење и активније учествовали у настави.

Јасна Бошковић, професорка Дигиталних уређаја и рачунара, каже да су ђацима давали различите задатке, различите тежине, према њиховим способностима и интересовањима, како би могли "да пробају све, јер се не зна каква ће у будућности бити њихова професионална оријентација".

На часу Дигиталних уређаја и рачунара, ђаци имају задатак да буду део маркетиншке агенције која ће представити проблем електричног и електронског отпада.

Иста тема - други наставни предмет: на часу српског језика ученици су се опробали у публицистичком стилу, писали су новинске текстове.

После написаног текста о задатој теми, следило је снимање и монтажа филма.

Мото предавања у којима су професори Електро-техничке школе применили нови наставни метод, јесте: Што није у медијима, није се догодило.

"Данас је такво време да, ако желимо нешто да прикажемо и забележимо, то мора да буде снимљено", каже Никола Ћурчин, професор Основа видео-технике. "Више ни фотографија није довољна, мора да буде покрета, дешавања. Ми дајемо прилику нашим ученицима да то пробају и увежбају."

Професори се надају да ће оваква врста предавања бити много интересантнија ђацима, да ће научити да повезују ствари и практично примене своја знања.

Све је прилагођено новим технологијама, а сама тема коју су изабрали, екологија и рециклажа, важна је тема не само код нас већ у целом свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару