Читај ми!

Пестициди преко границе

Пољопривредни авион који је запрашивао поља у Румунији грешком је уништио усеве на око педесет хектара у Хетину, у општини Житиште. Штета је велика и хетински ратари очекују да ће им држава помоћи да је макар ублаже.

Живот и рад уз границу има доста потешкоћа, тврде ратари из Хетина, у банатској општини Житиште. Њихове њиве прате граничну линију ка суседној држави па отровне материје доспевају до њихових усева.

Њива Радета Адамовића која се налази на педесет метара од границе с Румунијом, случајно је третирана хербицидима или пестицидима пољопривредне авијације Румуније.

"Очекивао сам да са ове парцеле пожањем десет тона пшенице, а сада нећу имати ни две тоне", каже Адамовић. "Када бих могао бар да покријем трошкове семена."

На њивама Земљорадничке задруге "Будућност" из Хетина јасно се види разлика у висини усева сунцокрета који није уништен и усева на парцели која је пресејана због запрашивања.

Може ли се забранити авио-запрашивање у граничном појасу

У граничном појасу где је доспела опасна материја нашло се тридесет седам хектара те задруге.

"Ми смо морали поново да пресејавамо сунцокрет на парцели од 17 хектара. Додатни трошкови и изгубљена добит у приносу донеће нам губитак од око два милиона динара само на сунцокрету", каже Боро Стојковић, директор Земљорадничке задруге "Будућност" из Хетина. "Уз то, штета на пшеници је још око 700.000 динара. На осталим парцелама ћемо имати умањене приносе, али за сада не знамо тачно колико."

Претпоставља се да је пилот пољопривредне авијације окретао летелицу изнад територије Србије и касно искључио прскалице, па су проблеми уочљиви читавом дужином граничног појаса.

"Сваке године имамо сличне проблеме, па би било најбоље да се забрани авио-третирање у зони од петсто метара од граничне линије", сматра пољопривредник Драган Жигић.

У локалној самоуправи посредовали су да се са проблемом упознају све надлежне институције.

"Обавестили смо Министарство пољопривреде, јер сматрамо да је оно надлежно за овакве међудржавне спорове", каже Виорел Гереу, који је у Општинском већу Житишта задужен за пољопривреду. "Контактирали смо с фирмом у Румунији која је спровоидла авио-третирање и надамо се договору."

За сада пољопривредници у Хетину имају податке да је прскање из авиона обављала фирма чији је власник из Немачке.

Подсећају да се нешто слично десило и пре осам година, када се дошло до вансудског поравнања и румунска страна је исплатила штету.

У вези са овогодишњим проблемом, за сада, још није стигао званични одговор из суседне државе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару