Читај ми!

Позориште у рингу

У Прокупљу не постоји ниједна сала погодна за одржавање културних манифестација. Концерти, књижевне вечери и позоришне представе изводе се на најразличитијим местима. Последња је одиграна на руинираном подијуму за бокс.

Дугогодишњи проблем недостатка простора за културне манифестације у Прокупљу није, како би се очекивало, постепено решаван већ је само радикализован.

Град одавно нема ни професионално позориште, ни позоришну салу, али има деведесетогодишњу позоришну традицију и глумце који, упркос свему, не одустају.

За премијеру представе "Ратко и Јулијана", због тога, није случајно одабран руинирани боксерски ринг на отвореном.

"За четрдесет и кусур година ово је преседан", наглашава глумац Зоран Милосављевић. "А докле ће да траје, и да ли ћемо и даље да наставимо овде, не знам."

"Играли смо можда и по хотелима, играли смо и по трговима, играли смо и по парковима, што каже наш Шекспир", каже Мирољуб Мировић, прокупачки глумац. "Међутим, ово вечерас је први пут да играму у рингу, да се и ту испробамо."

Култура у нокдауну

У Прокупљу се културни посленици и њихова публика већ дуже време шетају од немила до недрага.

Жеља да позориште живи је много већа од свих невоља са којима се глумци носе, каже Јулка Кузмановић Цветковић: "Сви ми који долазимо да гледамо представе најискреније се надамо да ће позориште добити своју праву кућу."

Биоскопска сала је затворена, зграда Дома културе под чијим кровом ради Аматерско позориште "Хранислав Драгутиновић" реконструише се, а Дом Војске који је недавно купила локална управа још није "у функцији".

Преузимањем те зграде, општина Прокупље ће решити дугогодишњи проблем са простором за градску библиотеку, али нико од надлежних није желео да коментарише када ће зграда позоришта бити завршена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару