Црногорски медији траже помоћ државе

Приватни електронски медији у Црној Гори тврде да их је држава "оставила на цедилу". Од Владе траже да им помогне у савладавању последица економске кризе, бар тако што ће смањити накнаде за коришћење фреквенција.

Асоцијација комерцијалних електронских медија (АКЕМ) затражила је од црногорске владе помоћ у савладавању последица економске кризе. Према информацијама из АКЕМ-а, од државе се очекује да смањи накнаде за коришћење фреквенција.

Приватни електронски медији су више пута критиковали Владу Црне Горе, због тога што је на буџетско финансирање "ставила" Радио-телевизију Црне Горе, а њих оставила "на цедилу".

Директор подгоричког листа "Вијести" Жељко Ивановић похвалио је данас у својим новинама Владу Србије због мера које ће, према најавама, предузети да би се помогло медијским кућама да преброде кризу.

Ивановић, као и његов колега, директор листа "Дан", Младен Милутиновић, тврде да је држава у Црној Гори, што се тиче медија, према некоме "мајка, а према некоме маћеха".

Тежак положај је реалност 

Директор подгоричке телевизије "Вијести" Славољуб Шћекић је у истоименом листу рекао да "прича о тешком положају независних медија није ламент над њиховом судбином, већ реалност".

"За државу постоје само они медији које може да контролише", тврди Шћекић.

Помоћник црногорског министра културе, спорта и медија Жељко Рутовић рекао је недавно агенцији Бета да Влада, засад, не планира доношење неких мера за олакшање материјалног положаја медија.

Председник Синдиката информативне, графичке и издавачке делатности Црне Горе, Јоваш Станишић оценио је да је финансијски положај медија веома тежак и да је потребна хитна акција.

Тај Синдикат је, како је Станишић рекао агенцији Бета, затражио да се за 40 одсто повећа вредност коефицијента, на основу којег се обрачунава плата запослених у медијиским компанијама.

Станишић је навео да су просечне плате у медијским кућама много мање него у другим ванпривредним делатностима, као и да ни повећање коефицијента не би изједначило примања.

Према његовим речима, што се тиче плата и у медијима су велике разлике. Станишић је објаснио да велике плате имају чланови управа и уредничких тимова, док већина новинара и других запослених имају много мања, често и нередовна, примања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи