Патријарх Порфирије освештао Српски културни центар у Осијеку

Патријарх Порфирије, који борави у посети Епархији осечкопољској и барањској, освештао је просторије новоизграђеног Српског културног центра у Осијеку који је отворен у мају.

Патријарх српски је благословио све који живе и раде у овом центру, преноси Срна.

Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац истакао је да је ово догађај од великог значаја за православне вернике у Осијеку, захваливши се свима који су помогли у реализацији пројекта Српског културног центра, као и патријарху Порфирију на духовним порукама.

"Желимо да ово буде место у које нико неће зазирати од уласка, у којем ће наши сународници у слободи и без страха стварати", рекао је Пуповац.

"Сви који живимо с обе стране Дунава и Драве треба да имамо на памети да је данашње лоше време лоше за све и, ако чинимо добро једни другима, то ће време бити мање лоше за све нас који смо блиски једни другима и суседи једни другима", додао је Пуповац.

Поводом канонске посете патријарха Порфирија, претходно је у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Осијеку служена доксологија.

Патријарх Порфирије је у беседи поручио да је испуњен Божијим благословом где год да среће православни народ. "Посебно емотивно сам ганут када долазим у ове крајеве, јер сам провео не мали број година на овим просторима и знам испите, искушења и изазове свих људи који овде живе", истакао је патријарх.

Сутра, другог дана канонске посете Епархији осечкопољској и барањској, патријарх Порфирије ће освештати Саборни храм Светог великомученика Димитрија у Даљу.

Света архијерејска литургија биће служена у 9.00 часова, саопштено је на сајту Епархије.

Српски културни центар је отворен у мају као резултат сарадње Српског народног вијећа и Епархије осечко-пољске и барањске, уз финансијску подршку Канцеларије за људска права и права националних мањина Владе Хрватске.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи