Велики делови Италије под водом, критично у Емилији Ромањи

Италија, од севера до југа, на удару је невремена које је паралисало и острво Сицилију. Критична ситуација је у региону Емилија Ромања. У Бањакавалу, у области Равене, наређена је потпуна евакуација подручја која су већ била погођена претходним таласима лошег времена. У Чезенатику је за само неколико сати пало 70 милиметара кише, која је направила проблеме на делу канализационог система и подвожњака, а железнички саобраћај је обустављен. Наранџасто упозорење за Емилију Ромању, Ломбардију и Венето на снази је и сутра.

Наранџасти метеоаларм на снази је на јужној и јонској обали Калабрије, у великом делу Емилије Ромање, у областима Венета и Базиликате и у југоисточним деловима Ломбардије. У још тринаест региона на снази је жуто упозорење.

Због обилне кише у последњих неколико сати блокирани су бројни путеви у Болоњи.

Након челника регије Емилија Ромања, и локалне власти у Болоњи затражиле су увођење ванредне ситуације.

"Болоња је град који је највише погођен и неопходни су нам ресурси да се живот што пре врати у нормалу", рекао је градоначелник Болоње Матео Лепоре на конференцији за новинаре, подсећајући да је град у мају 2023. године претрпео штету од 200 милиона евра, а најновије временске непогоде само су продубиле проблеме. 

У последњих 48 сати пало је кише колико просечно падне за два јесења месеца, објаснио је Лепоре.

Карабињери који су укључени у велики број спасилачких операција у Емилији Ромањи, у више случајева су интервенисали и да спрече појединце да праве селфије у близини река које се изливају.

Из полиције је саопштено да је неколико таквих случајева било у областима око Ређо Емилије и посебно у Кастелнуово ди Сото, где су појединци стајали близу обала река како би направили селфи или снимке за друштвене мреже, пренела је АНСА.

У поплављеним подручјима издато је званично упозорење регионалних власти грађанима да се клоне обала река и потраже склоништа.
Према подацима ватрогасне службе, у поплавама у Емилији Ромањи погинуо је двадесетогодишњи младић.

Велике поплаве забележене су у суботу и у Тоскани због изливања реке Чечине, узрокованог пуцањем насипа у северном делу регије након што су обилне кише погодиле то подручје.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи