Уставни суд Црне Горе обуставио изручење До Квона

Уставни суд Црне Горе обуставио је процес изручења јужнокорејског држављанина До Квона. Изручење је обустављено на основу жалбе До Квона.

Како се наводи у саопштењу Уставног суда Црне Горе, одлука о обустављању процеса изручења донета је на основу жалбе јужнокорејског држављанина До Квона.

"Усваја се захтјев за обуставу извршења и обуставља се извршење пресуде Врховног суда Црне Горе, Кзз. бр. 12/24, од 19. септембра 2024. године и поступак одлучивања о дозволи изручења подносиоца уставне жалбе Д. Х. К., до доношења коначне одлуке Уставног суда", објављено је на сајту Уставног суда.

РТЦГ преноси да је одлуку једногласно је донео Уставни суд у саставу: председница – судија Снежана Арменко и судије – Драгана Ђурановић, Десанка Лопичић, Фарук Ресулбеговић, Момирка Тешић и Будимир Шћепановић.

У Министарству правде Црне Горе истичу да су тек данас обавештени од Уставног суда о жалби пуномоћника До Квона од 25. септембра на пресуду Врховног суда и данашњој одлуци да се она уважи, чиме се обуставља извршење правоснажне пресуде, односно обуставља поступак изручења до доношења коначне одлуке Уставног суда.

Из тог ресора поручују да очекују да тај суд донесе одлуку у што краћем року и да је добра и правовремена комуникација између грана власти и институција од кључног значаја за доношење ваљаних и на Уставу и закону утемељених одлука.

До Квон и његов сарадник Хон Чанг Јон, који је изручен Јужној Кореји прошле године, ухапшени су на подгоричком аеродрому 23. марта 2023. због фалсификовања путних исправа. Тада су имали код себе лажни пасош Костарике, а приликом претреса, код До Квона пронађене су и лажне путне исправе Јужне Кореје и Белгије.

За До Квоном је раније расписана Интерполова потерница због оптужби за међународну превару вредну 40 милијарди долара преко криптовалута.

Због покретања истраге и оптужби да је преварио повериоце, његово извођење траже Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи