Неуспех преговора Загреба и Љубљане

Преговори Хрватске и Словеније око решавања граничног спора пропали пошто Загреб не прихвата словеначке амандмане на већ прихваћени предлог Олија Рена.

"Хрватска је иступила из процеса решавања граничног спора са Словенијом пошто не прихвата измене које је, на предлог европског комесара за проширење Олија Рена, изнела Словенија", изјавио је у Бриселу словеначки премијер Борут Пахор.

После сусрета са шефом хрватске дипломатије Гораном Јандроковићем и Олијем Реном, Пахор је изразио жаљење због поступка Хрватске, истичући да је то погрешан пут.

Министар иностраних послова Хрватске Гордан Јандроковић потврдио је новинарима да ни након ове рунде преговора о словеначко-хрватско граничном спору није постигнут договор.

Јандроковић је објаснио да је Словенија имала амандмане на предлог комесара Олија Рена, које Хрватска не може да прихвати, јер је у хрватски парламент употпуности прихватио Ренов првобитни предлог.

Услед немогућности договора Загреб и Љубљана око граничног спора, хрватски премијер Иво Санадер је данас предложио Словенији ново решење.

Санадер је предложио да две земље издају заједничку изјаву, у којој ће подвући да сви документи који се презентирају не прејудицирају границе између две земље.

Уколико то Словенија не може да прихвати, хрватски премијер предлаже да се од правнх служби Европске комисије и Савета Европе затражи тумачење да ли документа која се презентирају у току преговора о пријему у чланство ЕУ могу да прејудицирају границе између две земље.

Горан Јандроковић сматра да су данашњи преговори окончани неуспешно и не може да прецизира када ће бити настављени. Хрватски министар је подвукао да Хрватска жели да постане чланица Европске уније, али да нема намеру да се одриче своје територије.

Mинистар спољних послова Словеније Самуел Жбогар је, на питање како даље у утврђивању спорне границе и превазилажењу застоја Хрватске у преговорима са Европском унијом, рекао: "Тај проблем нисмо измислили ми. То је хрватски проблем и Хрватска ће морати да нађе решење".

Жбогар је навео да комесар Оли Рен "жали што се дошло у такву ситуацију и констатује да не види пут даље" и да ће о свему обавестити председништво ЕУ.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи