Читај ми!

Стипендије ЕПС-а за младе инжењере - шта студенти најчешће питају запослене

Енергетска предузећа суочавају се са недостатком стручног кадра. ЕПС је објавио конкурс за стипендирање студената техничких факултета. Уговор пружа шансу, не само за стручну праксу, већ и могућност запослења.

Млади инжењери техничких факултета на овонедељном Сајму енергетике могли су да се упознају са радом и могућностима које пружа највећа енергетска компанија у земљи. Тридесет студената који прођу конкурс, ЕПС ће стипендирти са 35.000 месечно.

"Има доста тога где може да се пронађе један судент елктроенергетике који је жељан напредовања. Мислим да је ово одлична прилика“, рекао је Никола Лапчевић, студент Електротехничког факултета.

"Мислим да су услови коректни и за младе студенте нису оптерећујући, нема много документације као код неких других стипендија и мислим да уопште није тешко да се кокурише", сматра Јелена Балшић, студенткиња Електротехничког факултета.

Од запослених траже савет, а најчешће питају - шта треба да знамо осим оног што учимо на факултету, да бисмо били спремни за посао?

"На факултету смо се бавили само техником а оно што нас је сачекало у првим данима посла била и та техничко-првна регулатива. Тако да сам их упозорио да би требало и то мало да прођу пре него што се запосле“, каже Александар Латиновић, шеф Службе за унапређење система електрана, некадашњи ЕПС-ов стипендиста.

"Ове године објављујемо конкурс за стипендије за студенте завршних година оснновних студија и за студенте који први пут уписују мастер студије. И ове године смо дали предност техничким факултетима, пре свега студентима Електротехничког,Машинског, Грађевиског и Рударско-геолошког факултета“, навела је Христина Радовановић, извршна директорка за људске ресурсе у ЕПС-у.

Иначе, тај кадар и све траженији и све плаћенији у свету а дефицит је посебно видљив у нашем регону. Није тајна да наши студенти електротехнике, имају понуде од страних компанија већ током студирања.

"Потребни су свежи кадрови да би енергетску тразицију поставили на прави пут, да бисмо те послове реализовали. Инжењерски кадар којим располажемо није довољан да се то уради. Значи, факултети техничких профила морају уписивати више студената и морају избацивати више квалитетних кадрова који ће моћи енергетску тразицију да изнесу“, рекао је проф. др Никола Рајковић, председник Савеза енергетичара.

А последњу деценију највећу потражњу за инжењерским кадровима у Европи бележи сектор обновљивих извора енергије и зелене технологије. Међу најплаћенијима су и радници који раде на уградњи соларних панела јер их нема довољно на тржишту.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи