ЕПС спреман за зимску сезону – хидроелектрана "Бајина Башта" у пуном погону до краја децембра

Из ЕПС-а поручују да је електроенергетски систем спреман за зимску сезону и најављују наставак обнове хидроелектрана. Влада је усвојила Уредбу о утврђивању просторног плана за реверзибилну хидроелектрану "Бистрица". Она је веома важна, како би се до краја деценије прихватала струја из соларних електрана и ветропаркова. Србија већ има једну реверзибилну хидроелектрану. То је "Бајина Башта", где је у току ревитализација другог агрегата, којем ће бити продужен радни век за 25 година.

Србија тренутно из обновљивих извора обезбеђује 38 одсто струје. Удео ЕПС-ових хидроелектрана у том проценту је око 30 одсто. У оквиру Дринско-лимских послује девет хидроелектрана, а најзначајнија је, не само за ЕПС већ и за цео електроенергетски систем, реверзибилна хидроелектрана "Бајина Башта", која ради од 1982. године и сматра се резервом у систему и зато је важна њена ревитализација.

Директор производње енергије у Дринско-лимским електранама Душан Тришић наводи да је реверзибилна хидроелектрана је карактеристична по томе што може да ради у два режима рада.

"Један је пумпни режим рада, где се расположива енергија из система, која може бити из обновљених извора, користи за пумпање воде из доње у горњу акумулацију која се налази на планини Тара. У турбинском раду се та иста вода која је акумулирана у горњој акумулацији користи за производњу електричне енергије, најчешће у вршним тренуцима од погонског дијера", објаснио је Тришић.

Додао је да хидроелектрана "Бајина Башта" складишти енергију воде која се пумпа из доње акумулације, а за то пумпање користи се расположива енергија у електроенергетском систему, која може потицати из разних извора, из термоелектрана, других хидроелектрана, али и из ових обновљених извора, ветра, солара.

Обезбеђена погонска спремност за зимску сезону

Тренутно се у хидроелектрани ради један ремонтиран агрегат и други који је у ревитализацији.

"Ревитализацијом агрегата у реверзибилној хидроелектрани продужава се радни век електране за наредних 20-25 година. Пројектом ревитализације није предвиђено повећање снаге електране тако да ће производња електричне енергије остати на истом нивоу као и до сада, али ће поузданост рада електране бити знатно унапређена", рекао је Тришић.

Тришић наводи да је ремонтна сезона практично завршена на свим агрегатима, осим на овом првом реверзибилном, који је у ревитализацији и биће завршен до краја децембра.

"Можемо рећи да је погонска спремност за зимску сезону с те стране обезбеђена", истакао је Тришић.

Како је навео, иако је лето било сушно и доток у Дринско-лимски слив био на граници биолошког минимума или нешто мало већи, тренутно је дошло до опоравка дотока, али то још није на очекиваном нивоу за октобар.

Тришић очекује да се последња два месеца ове године доћи до значајнијег повећања дотока, а самим тим и до пораста производње електричне енергије.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи