Хрвати (не)граде аутопут у Црној Гори

Уколико хрватски конзорцијум ускоро не обезбеди банкарске гаранције за изградњу пута Бар - Бољаре, Црна Гора ће прихватити понуду другог извођача радова, која је за готово милијарду евра скупља.

Премијери Хрватске и Црне Горе Јадранка Косор и Мило Ђукановић нису, ни после данашњих разговора у Подгорици, дали одговор на питање да ли ће хрватски конзорцијум "ИГХ Конструктор Техника" остати извођач започетих радова на аутопуту Бар - Бољаре, на граници са Србијом.

Након састанка са Косоровом, која је у Црну Гору дошла у покушају да се пронађе решење за "посао века", црногорски премијер рекао је да више не може конкретно да говори о послу са хрватским конзорцијумом.

Поједини медији у Хрватској интерпретирали су Ђукановићеву изјаву да "Црна Гора жели да гради са Хрватском, али и да преговара са другима".

Посао изградње аутопута добио је хрватски конзорцијум, међутим, још увек нису обезбеђене банкарске гаранције.

Вест да конзорцијум није успео да "намакне" потребне банкарске гаранције, дестабилизовала је тржиште капитала у Хрватској, како у контексту промета, тако и оствареним скоковима цена.

Иако премијерка Јадранка Косор није понудила ништа осим вербалне подршке "послу столећа", хрватски улагачи су помно пратили њену посету Подгорици.

Оптимисти су вероватно очекивали да премијерка "среди ствар" и елиминише формалне препреке које стоје на путу хрватском конзорцијуму, међутим, тако нешто се није догодило, пише "Јутарњи лист".

Наиме, према писању хрватског листа, вредност акција конзорцијума, иначе најликвидније компаније на берзи, неочекивано је опала након вести да ће у најбољем случају конзорцијуму бити продужен рок за доставу потребне документације за изградњу аутопута.

У игри грчко-израелски конзорцијум 

Премијери су након састанка у Загребу поручили да су две земље врло заинтересоване за потписивање коначног уговора за изградњу аутопута и да ће помоћи хрватском конзорцијуму да до предвиђеног рока осигура банкарска гаранције.

Ђукановић је рекао да финансијска конструкција за пројекат још увек нису затворена и да су започети разговори са грчко-израелским конзорцијумом Актор АЦХ, који на лицитацији имао готово милијарду евра скупљу понуду.

"Црногорска влада изабрала је хрватску понуду као најповољнију и почели смо са радовима. Ипак, с друге стране имамо очекивања домаће јавности да се посао заврши у року, а као што знате појавио се проблем око финансирања са хрватске стране", рекао је Ђукановић.

"Ако хрватски конзорцијум наредних дана осигура захтеве за потписивање уговора, нама ће то чинити велико задовољство", истакао је Ђукановић и додао да наставак разговора са компанијом "Актор" зависи од гаранција хрватског извођача радова.

Хрватска премијерка истакла је да и даље постоје отворена питања око затварања финансијске конструкције.

"Хрватски конзорцијум није државна компанија, па тако не можемо дати гаранције, али у томе много могу помоћи међународне финансијске институције", рекла је Косорова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи