Читај ми!

Борељ: Поделе на Западном Балкану током 2021. омеле пут земаља ка ЕУ

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ оценио је да су у 2021. години ескалација и заоштравање реторике подела на Западном Балкану омели земље региона у њиховом приближавању европској будућности.

Жозеп Борељ је, као посебан пример за такво стање, навео ситуацију у Босни и Херцеговини.

Борељ је у свом новогодишњем блогу о најважнијим дешавањима у 2021. у области спољне и одбрамбене политике ЕУ, годину за нама оценио као "годину транзиције" у којој је ЕУ радила на очувању својих интереса и вредности и на јачању глобалног поретка.

"Тај рад мора да се настави и у 2022. години", констатује Борељ.

Говорећи о непосредном суседству ЕУ, Борељ се првенствено фокусирао на Украјину, Молдавију и Белорусију, где се Унија, према његовим речима, суочила са "јасним примерима политике моћи" и хибридним нападима.

"Kако се хибридни напади шире, морамо да наставимо да подржавамо Украјину и Молдавију у одупирању Русији и да задржимо непопустљив приступ према Белорусији", написао је Борељ.

Борељ је нагласио да су 2021. године поново покренути односи ЕУ и САД под председником Џозефом Бајденом, а огледали су се у блиској сарадњи у борби против климатских промена, нуклеарних преговора Ирана, корпоративног опорезивања, али и у питању односа са Kином и Индо-Пацификом.

"ЕУ одржала јединствен став о Кини" 

Шеф дипломатије ЕУ оцењује да је Унија, када је реч о Kини, одржала јединствен став у препознавању те земље као "партнера, конкурента и ривала".

Додаје да је ЕУ у 2021. години повећала ангажман са Латинском Америком, усвојила нову стратегију према Индо-Пацифику и почела рад на јачању ангажмана са афричким земљама.

Борељ је позитивно оценио стабилизације ситуација у Либији и источном Медитерану током 2021. године.

У свом новогодишњем блогу, шеф дипломатије ЕУ констатује да пандемија траје "дуже него што је очекивано" и додаје да је ЕУ обезбедила довољно доза за пуну вакцинацију и бустер дозе за своје грађане.

Борељ је подсетио да је већина Европљана примила две дозе вакцине против ковида-19 и позвао да се више ради на равномерности вакцинације широм света.

"Од укупно две милијарде доза вакцина, ЕУ је извезла преко 1,1 милијарду доза у 61 земљу, а тим Европе је поделио више од 385 милиона доза. Намера тима Европе је да донира укупно 700 милиона доза до средине 2022. године", најавио је Борељ.

Поред пандемије, Борељ је навео да се ЕУ у 2021. години суочавала и са другим "кризним ситуацијама" на међународној агенди, као што су "Белорусија, Украјина, Мали, Судан, Авганистан, Етиопија и Венецуела".

"Бити у сталном режиму управљања кризом понекад је слабило наш капацитет да се бавимо трансверзалним и дугорочним питањима", констатује Борељ.

Ипак, Борељ је закључио да је и поред много препрека у 2021. години било и "позитивних помака", као што су представљање Стратешког компаса ЕУ који за циљ има јачање безбедносне улоге ЕУ у свету.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи