Читај ми!

Први резултати избора у Подгорици: ДПС први, Спајићева коалиција на другом, Милатовићева на четвртом месту

У Подгорици и Котору одржани су локални избори. Према првим резултатима у главном граду, ДПС освојио 30,2 одсто гласова, коалиција премијера Спајића 22,8, коалиција "За будућност Подгорице" 20,8 одсто, а коалиција председника Милатовића 10,4. Председник Изборне комисије саопштио да је излазност у Подгорици драстично нижа у односу на претходне изборе.

Више од 145.000 грађана са правом гласа бирало је 58 одборника за градски парламент на ванредним изборима у Подгорици.

Биралишта су затворена у 20 часова.

Према подацима Центра за демократску транзицију, у Подгорици је до 19 сати гласало 51,9 одсто уписаних бирача, што је око 75.642 грађана. У ЦДТ подсјећају да је излазност до 18 сати на изборима 2022. била 66 одсто, а 2018. 51,9 одсто.

Председник Изборне комисије (ОИК) Владимир Филиповић рекао је да је излазност у Подгорици драстично нижа, те да очекује да ће бити око 10 одсто мања у односу на претходне изборе.

У изборној трци су коалиција Покрета Европа сад и Демократске Црне Горе, као и коалиција “За Будућност Подгорице” коју чине Нова српска демократија, Демократска народна партија, Социјалистичка народна партија, Уједињена Црна Гора, Радничка партија, Слободна Црна Гора и Права Црна Гора.

На изборима су учествовале и коалиција "За бољу Подгорицу Јаков Милатовић" коју чине Покрет за Подгорицу, Грађански покрет УРА и Покрет за промјене, затим Демократска партија социјалиста, Бошњачка странка.

За место у локалном парламенту борe се и Странка европског прогреса, Европски савез, који чине Социјалдемократе, Социјалдемократска партија и Либерална партија, затим Покрет Преокрет, Покрет Напријед, Подгоричка листа, Црногорска грађанска акција, Црногорска европска партија и Покрет подстанара Подгорица.

У Котору, данас се одржавају редовни локални избори, а 17. новембра избори ће бити поновљени у Будви.

Главни ривали у Подгорици су лидер Покрета Европа сад и председник Владе Милојко Спајић, и председник Црне Горе Јаков Милатовић, који је напустио тај покрет због неслагања са премијером.

Аналитичари подгоричке изборе сматрају важним и виде их као својеврсни тест за евентуалне ванредне парламентарне изборе у Црној Гори, који би се, према неким проценама, могли догодити, због и даље изражене политичке нестабилности у земљи и потпуног изостанка кохабитације.

Претходни избори за скупштину главног црногорског града одржани су у октобру 2022, када је после скоро три деценије Демократска партија социјалиста на челу са тадашњим лидером и бившим председником Милом Ђукановићем изгубила власт најпре на нивоу државе две године раније, а потом и у највећем црногорском граду на таласу општих промена у држави.

Црна Гора има око 633.000 становника, а само у Подгорици живи око 180.000 људи, према попису из 2023. године.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи