Читај ми!

Конрад: Немачка чврсто стоји уз Србију на путу ка ЕУ

Амбасадорка Савезне Републике Немачке у Београду Анке Конрад поручила је, на обележавању националног празника те земље - Дана немачког јединства, да Берлин чврсто стоји уз Србију на путу ка ЕУ.

Анке Конрад је подсетила је да је пре скоро 35 година пао Берлински зид, чиме је, како је истакла, за 17 милиона становника у тадашњој Источној Немачкој наступило ново доба, које су они доживели на различите начине.

"За мене је поновно уједињење Немачке нераскидиво повезано са слободом личног развоја. Са слободом да сама могу одлучивати како размишљам и за шта се залажем", нагласила је Конрадова.

Оценила је да се уједињење Немачке није догодило за један дан, као и да оно траје и дан данас. Додала је да су искуства промена 90-их година  доживели милиони људи централне и источне Европе и да су изазови са којима су се они тад суочавали сада пред земљама Западног Балкана и Србије, на њиховом путу ка ЕУ.

"Србија је одлучила да прихвати те изазове. Ми чврсто стојимо уз Србију и уз људе који овде живе и подржавамо све кораке на овом путу. Хајде да радимо заједно на нашој заједничкој будућности у ЕУ", истакла је Конрадова.

Догађај је почео интонирањем химни Немачке, Србије и ЕУ, а међу званицама били су министри у Влади Србије, председница парламента Ана Брнабић, као и покрајинска премијерка Маја Гојковић, повереница за равноправност Бранкица Јанковић и представници верских заједница.

Такође присутан је био и велики број представника дипломатског кора у Београду, генерала и официра немачке, српске и других војски, као и званице из јавног живота Србије.

Ове године се уједно обележава и 35 година од пада Берлинског зида, који је срушен 9. новембра 1989. године. Дан немачког јединства национални је празник Немачке, који се прославља 3. октобра, а њиме се обележава уједињење Немачке 1990. године и прославља се као национални празник од 1990. године, када је уједињење формално завршено.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи