Расту тензије пред ступање на снагу споразума ЕУ и Турске

За два дана почиње примена споразума о повратку избеглица из Грчке у Турску - како се приближава тај дан, расту и тензије. У Грчкој је дошло и до туче сиријских и авганистанских миграната, 10 особа је повређено. Амнести Интернешeнaл тврди да Анкара крши споразум са ЕУ јер је, према њиховим сазнањима, од јануара присилно вратила стотине избеглица у Сирију.

Истражитељи Амнести Интернешeнала тврде да су на турско-сиријској граници приметили да се из Турске свакодневно протерује око 100 Сиријаца. Забринути за права азиланата, упозоравају на могуће кршење споразума Европске уније и Турске, који ступа на снагу 4. априла.

"Турска влада мора да прекине ту грубу, илегалну и нехуману праксу. Нема места покушајима да се избеглице враћају у зоне сукоба. Европска унија мора да утиче на Турску и да заустави присилно враћање избеглица из Турске у Сирију, јер је ризик и даље реалан", каже Џон Далхјузен, Амнести Интернешнал .

И Грчка, у којој је тренутно око 50.000 миграната, страхује како ће се спроводити договор Европске уније и Турске.

Грчки парламент усвојио је закон о спровођењу тог споразума, који предвиђа да сви илегални имигранти који дођу у Грчку из Турске, и којима буде одбијен захтев за азил, буду враћени на турску територију.

"Срамота Идоменија ће се окончати, али је за то потребно време. Да ли желите да полицијске снаге растуре камп? Да ли хоћете да их сузавцем растерамо. Нећете. За то су нам потребни време и добра организација", каже Јанис Музалас, министар за миграције.

Уједињене нације затражиле су гаранције за безбедност пре враћања избеглица у Турску, уз упозорење да се услови за мигранте у Грчкој погоршавају.

"Услови у луци Пиреј и кампу Идомени су жалосни. Ризик од панике и повреда на овим местима је реалан у садашњим околностима. Зато захтевамо од Европске уније и Турске да обезбеде све потребне услове за повратак миграната", каже Мелиса Флеминг, портпаролка Комесаријата УН за избеглице.

У страху да би сукоби избеглица, попут оних на острву Хиосу и у луци Пиреј, могли да се понове, грчке власти шаљу више стотина полицајаца у избегличке кампове, који треба да очувају ред и прате спровођење договора о повратку миграната у Турску.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи