Церар: Жица према Хрватској остаје

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је да се постављање жичане ограде према Хрватској ради због још превеликог прилива избеглица балканском рутом, премало хрватске кооперативности да се дневни приливи смање, али и због опасности новог, далеко већег таласа избеглица до којег може доћи у пролеће идуће године.

"Још нам дневно долази 3.000 до 5.000 избеглица, а то су огромне бројке. Но, на граници Европе чекају још милиони нових који желе у Европу и то није никакав блеф него реална процена", рекао је Церар у разговору за Словенчки национални радио-сервис.

Он се, поводом ове процене, позвао на неке оцене обавештајних служби, али и на разговор са турским председником владе са којим се срео у Бриселу пред недавни самит Европске уније, на којем се разговарало и о избегличкој кризи.

Према Цераровим речима, балканском рутом према Европи на пролеће би могли да крену милиони избеглица из кампова у Турској, пренела је Хина.

Није реч само о избеглицама из ратом захваћених подручја попут Сирије, Авганистана и Ирака, него и из Африке, одакле долазе економски мигранти, а не избеглице, упозорио је Церар.

У турским избегличким центрима све више људи из северне Африке, посебно из Марока и Алжира, а велики број Африканаца жели да дође у Европу, бежећи не само од диктаторских режима него и од глади и сиромаштва које изазивају климатске промене, рекао је Церар, додавши да је реч о сасвим новом типу миграната у односу на оне који сада долазе.

Зато су техничке препреке и жичана ограда према Хрватској и даље потребни, све док се та опасност не отклони, рекао је Церар и додао да треба видети како ће функционисати договори између Европске уније и Турске о смањивању избегличког притиска бољом контролом спољне границе ЕУ.

Ако Европска унија не заустави тако велики талас, Хрватска би такве мигранте преко словеначке границе опет могла да шаље неконтролисано, дисперзивно и без договора с Љубљаном, па би у Словенији могле да остану десетине хиљада избеглица, што би изазвало хуманитарну катастрофу, рекао је словеначки премијер.

Према његовим тврдњама, Хрватска је то већ чинила у првом избегличком таласу.

"Мигранти су ишли преко њива и поља, улазили у сеоска дворишта и свашта се могло догодити да тамо није било наше полиције", рекао је Церар.

Таква пракса Хрватске, рекао је Церар, могла би се поновити, а ризик да Хрватска десетине хиљада избеглица шаље преко границе није отклоњен јер она у избегличкој кризи не сарађује са Словенијом у довољној мери како би се избеглички талас према ЕУ смањио и престао.

Реагујући на тврдње локалних заједница у Истри и Словеначком приморју да ограда тамо није потребна јер тамо избеглице до сада нису долазиле, Церар је рекао да они не располажу свим информацијама попут њега и да постоје оцене како би Хрватска могла да велики број избеглица усмерава у Словенију и Италију копном и морем преко Далмације и Истре.

Ако би Хрватска поновила праксу да шаље избеглице мимо пристанка Словеније, онда би се у таквом сценарију могло догодити да на словеначку обалу у року од недељу дана стигне скоро 100.000 избеглица, рекао је Церар, додавши како се ради о реалним оценама, те да зато још није дошло време да се жичана ограда уклони иако он жели да до тога дође што пре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи