Ђукановић: Најзначајнија година од обнове независности

На Цетињу, црногорској престоници, одржана је отворена седница владе са које је премијер Мило Ђукановић поручио да је ова година најзначајнија за државу од обнове независности, пре свега због, како је рекао, позива за чланство у НАТО.

"То је велико признање за реформе које смо направили да би достигли НАТО стандарде. По први пут у новијој историји позив је упућен само једној земљи. Све то нас обавезује да наставимо са реформама, као и настављањем јачања подршке за чланство", рекао је премијер.

Ђукановић је оценио да држава има и одличан интензитет у процесу приступања Европској унији.

"Отворили смо 22 поглавља, а испуњена су и почетна мерила у седам поглавља, од којих се већина сматра најзахтевнијим. Стварањем предуслова за отварање тих поглавља, Црна Гора је показала да је њена администрација спремна да извршава и најкомпликованије задатке".

Осврнувши се на политичку ситуацију која је обележила 2015, Ђукановић је рекао да су се велики успеси Црне Горе одвијали у отежаним политичким условима прекомпоновања и додатног антагонизовања црногорске политичке сцене.

"Разлози за то су вишеструки. У опозиционим партијама, као и целом опозиционом блоку, дошло је до унутрашњих раскола и политичких прегруписавања, за сада без ефекта на снажење опозиције. Тиме и без доприноса већој политичкој конкурентности која би закономерно унапредила квалитет државне и укупне политике", рекао је премијер.

Од подела, каже, није била имуна ни владајућа коалиција, тачније СДП, а ти процеси увећали су већ раније исказано неповерење унутар блока партија на власти.

"Настављена је пракса опозиционих политичких субјеката да, уместо кредибилним политичким програмима, који би их квалификовали као реалну алтернативу актуелној власти, свој престиж покушавају градити на усиљеном супротстављању свему што власт предлаже, макар и на очигледну штету држави.

Део опозиције за насилно заузимање институција  

У новије време, део опозиције се определио и за насилне покушаје заузимања државних институција отворено призивајући спољну интервенцију која би осујетила црногорску сувереност и реализацију уставних опредељења, међу којима и чланство у НАТО", објаснио је премијер.

Ипак, за њега, као најкрупнији политички проблем Црне Горе у 2015. испоставља се нарушавање универзалне политичке матрице односа владе и парламента - тачније односа владе и парламентарне већине која представља владину коалицију - победника парламентарних избора.

"Тиме је замагљена линија политичке одговорности како на релацији власт - опозиција, тако и између законодавне и извршне власти, угрожена функционалност система и принципи уставне поделе власти. Зато смо током ове године билил сведоци доношења више прописа и одлука, према виђењу владе, супротних економским и националним интересима земље", навео је Ђукановић.

Ђукановић је рекао и да је Црна Гора остала високо позиционирана у региону као значајан фактор стабилности и сарадње.

"То је између осталог потврђено и потписивањем споразума о граници с Босном и Херцеговином и Косовом, првим између држава насталих на простору бивше Југославије. Такође, и активном улогом у свим регионалним иницијативама.

Изузетно значајним сматрамо наше учешће у Берлинском процесу, што је потврђено на Бечком самиту у августу ове године где је завршним документом Самита одлучено је да се за регион, а у оквиру тога и за Црну Гору, обезбиједи финансирање пројектне документације и дела радова за неке од најзначајнијих инфраструктурних пројеката", рекао је Ђукановић.

Реч је, како је додао, о пројектима који имају регионални значај, налазе се у Главној саобраћајној мрежи Западног Балкана, која постаје део Главне европске саобраћајне мреже.

За 2015. годину можемо казати, сматра премијер, да је била успешна и мерено резултатима економске политике.

Ђукановић верује да су редовни парламентарни избори идуће године одлична прилика да се у духу достигнутих демократских тековина, формира легитимна и функционална власт која ће без остатка бити посвећена управо интересима Црне Горе.

"Зато и сматрам да је тренутно најважнији политички задатак свих одговорних политичких структура да аргументованим дијалогом, са ослонцем на сарадњу са специјализованим међународним организацијама допринесемо стварању свих претпоставки за организовање транспарентног, демократског изборног процеса у чијем финалу ће Црна Гора добити кредибилну, ауторитативну и ефикасну владу способну да усмерава даљи свестрани напредак наше земље", рекао је Ђукановић.

Дакако, овакав политички расплет олакшаће остваривање наших обавеза из оквира приступних преговора за чланство у НАТО и убрзати процес ратификације приступног протокола, као и испуњавање обавеза у преговарачком процесу са ЕУ, казао је премијер изразивши уверење да ће наредна, 2016. бити још успешнија од ове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи