Груевски: Спремни смо на разговор с Атином о промени имена државе

Македонски премијер Никола Груевски изјавио је да је Скопље спремно да разговара са Грчком о промени имена државе како би се пронашло решење дугогодишњег спора.

"Спремни смо да разговарамо, да отворимо дијалог и пронађемо неко решење", рекао је Груевски за британски Гардијан.

Због спора око имена државе Грчка годинама блокира чланство Македонија у НАТО-у и ЕУ, док је у УН примљена под привременим именом Бивша Југословенска Република Македонија, до решења спора.

Атина оптужује Македонију и за присвајање важних симбола хеленске културе како би изградила национални идентитет претежно словенске државе, као што су симбол сунца на застави или антички херој Александар Велики по којем носи име и аеродром у Скопљу, наводи Гардијан.

У спору око имена Македоније до сада су предлагана решења као што је додавање одредница "горња" или "нова", али ни око једног није постигнута сагласност, подсећа Гардијан. Али, после готово две и по деценије, македонски лидер сада је наговестио спремност да уступи више простора грчкој страни.

"Желели бисмо да што пре уђемо у дијалог са Грчком како бисмо пронашли решење, а ако пронађемо решење, морамо изаћи пред грађане и организовати референдум", рекао је Груевски.

"Кроз дијалог морамо пронаћи неко решење а потом да питамо грађане – да ли је то у реду или није", додао је председник македонске владе.

Гардијан напомиње да на обе стране има и других сигнала да би дугогодишњи спор могао бити решен.

Шеф македонске дипломатије Никола Попоски уочи сутрашње посете Атини изразио је оптимизам рекавши за водећи грчки дневник Катимерини да су "све зрелији услови" за решење спора око имена македонске државе.

Прва посета шефа македонске дипломатије Грчкој после 15 година знак је да, у ситуацији када је Грчка економски на коленима и када су обе земље суочене с избегличком кризом, балкански суседи припремају терен за компромис, оцењује Гардијан.

Лист подсећа да је грчки министар спољних послова Никос Коцијас посетом Скопљу у јуну ове године прекинуо 11 година дуг ембарго.

"Желимо да сви наши суседи буду чланови ЕУ... јер наша земља у великој мери зависи од тога шта се дешава на читавом Балкану", рекао је Коцијас.

Истакнути чланови владе грчког премијера Алексиса Ципраса одавно наговештавају да би се радо решили проблема за који криве десничаре и националисте и да је страх да полагањем права на име Македонија показује територијалне претензије према истоименој грчкој покрајини временом почео да слаби.

Спор око имена биће једна од главних тема сутрашњег сусрета шефова дипломатија Македоније и Грчке у Атини. Иако се не очекује да ће решење бити постигнуто одмах, та посета ће наговестити почетак краја једног од најзамршенијих дипломатских спорова, закључује Гардијан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи