Милановић: У ХДЗ-овој коалицији има расиста и фашиста

Председник Социјалдемократске партије и премијер Зоран Милановић изјавио је да лева коалиција не може заједно с коалицијом окупљеном око Хрватске демократске заједнице, јер у њој "има расиста и фашиста".

"То је коалиција у којој има расиста, која изражава неприхватљиве ставове, у којима има фашиста, у којима има људи оптужених за тешка кривична дела. Они који су нас подржали никада нам то не би опростили, а чак и да нам опросте, ја с тим не бих могао да живим", рекао је Милановић на конференцији за новинаре после консултација о мандатару код председнице државе Колинде Грабар Китаровић.

Милановић је критиковао Мост независних листа зато што је прихватио наставак преговора с коалицијом око ХДЗ-а, иако им је дала двосмислене одговоре на њихове захтеве о нестраначком премијеру и трипартитној влади.

"То ми све изгледа као операција спасавања ХДЗ-а", оценио је актуелни премијер и додао да Мост постаје "мостобран за повратак ХДЗ-а на власт" и да СДП у томе неће учествовати.

Поручује да је лева коалиција за наставак преговора с Мостом, али под наведеним условима.

Председник ХДЗ-а Томислав Карамарко изјавио је да је задовољан ситуацијом и да је за "дуалну владу" с Мостом о чему ће се у наредним данима разговарати.

Упитан када очекује договор с Мостом, одговорио је "ових дана, све иде у том смеру".

Лидер десне коалиције је рекао да су "све опције отворене – и страначки и нестраначки премијер".

"Може се догодити да ја не будем премијер, али и да будем", нагласио је Карамарко.

Лидер Моста Божо Петров изјавио је да се настављају разговори с Домољубном коалицијом, али да није искључено да се у преговоре врати и Хрватска расте.

"Нећемо одустати од нестраначког кандидата за мандатара. То тражимо од почетка. Ако га прихвати друга страна, то може бити само сарадња", рекао је Петров избегавајући термин "коалиција".

У изјави новинарима каже да је бранио став да је ХДЗ прихватио њихове захтеве за разлику од СДП-а, и да зато Мост с десном коалицијом наставља разговоре.

Додао је да би преговори могли да буду завршени "кроз недељу до две", док би се име мандатара могло знати у идућих седам дана.

Упитан о примедбама да нестраначки кандидат нема изборни легитимитет, Петров је одговорио да се на изборима није бирао председник владе и да свака опција која има подршку 76 посланика у Сабору може да предложи било кога.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић најавила је да ће у уторак, 22. децембра, одржати четврти круг консултација о мандатару, јер се поново показало да нико нема подршку 76 посланика за састављање владе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи