Ђукановић: Вучић се мења и треба му пружити подршку

Црногорски премијер Мило Ђукановић оценио је да је доласком владе Александра Вучића на чело Србије, дошло до нове фазе у односима са Црном Гором и до "интензивног отопљавања" односа две државе.

"Живимо једно ново искуство, где се Србија не уплиће у оно што су унутрашњо-политички односи у Црној Гори. То је веома добро искуство. Сматрам да је веома благотворно, не само за Црну Гору, него као једна нова пракса у региону", казао је Ђукановић у интервјуу Радију Слободна Европа.

Упитан да ли ће Вучић надићи своју прошлост, црногорски премијер је казао да је "оптимиста када је у питању еволутивни процес у Србији".

"Присталица сам мишљења да треба дозволити људима, па и политичким структурама, да се мењају, а не остати заувијек заробљен неком предрасудом о нечијим раним политичким радовима", казао је Ђукановић.

Ђукановић је мишљења да Вучић "озбиљно усмерава" Србију путем европских интеграција, те да "треба разумети напор који он улаже", имајући у виду "снажан отпор" проевропској политици у Србији.

"Не мењамо се сви једнако брзо. Логично је да се лидер брже мења од оне структуре која га подржава, тако да верујем да је логично да се премијер Вучић мења у овом смеру брже од његовог бирачког тела, али мислим да у томе сви морамо показати разумевање, стрпљење и пружити подршку", казао је Ђукановић.

Говрећи о односима са Москвом, црногорски премијер је оценио да се званична Русија последњих месеци "директно" меша у унутрашња питања Црне Горе, позване почетком децембра да се придружи Северноатланском савезу.

Ђукановић је казао да то мешање "коинцидира са погоршањем односа на релацији Русија-НАТО-ЕУ" и вјерује да ;да би "отпор" црногорској апликацији за чланство у Севернотланском савезу био мањи да се она догодила "коју годину раније", када су Москва и Алијанса интезивно сарађивали.

"Црна Гора је данас, нажалост, један колатерални ефекат онога што се догађа на геополитичкој сцени, озбиљног заоштравања односа на релацији Русија-НАТО", мишљења је председник црногорске владе.

Ђукановић каже да је изненађен понашањем званичне Москве и жали због тога и убеђен је да "Црна Гора не сме и да неће посустајати".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи