Мост наставља разговоре са ХДЗ-ом, за СДП отворена врата

Мост независних листа, трећа политичка опција на хрватској политичкој сцени која пресудно утиче на формирање нове власти, саопштила је да наставља преговоре о формирању владе са Домољубном коалицијом окупљеном око ХДЗ-а Томислава Карамарка, али и даље оставља могућност за разговоре са коалицијом Хрватска расте окупљеном око СДП-а актуелног премијера Зорана Милановића.

СДП је, наиме, у понедељак одбио могућност формирања трипартитне владе, Мост, СДП, ХДЗ, и не пристаје да на позицији премијера буде нестраначка личност, што је ХДЗ прихватио.

Портпарол Моста Никола Грмоја обратио се новинарима након састанка Националног већа те странке која, како је више пута поновљено, жели реформску владу са нестраначким премијером на челу.

"Имали смо расправу о предлозима ХДЗ-а, а продискутовали смо и СДП-ово обраћање Зорана Милановића, где стоји да одбацују могућност сарадње с ХДЗ-ом и где кажу да премијер може бити само политички легитиман, а када смо причали с ХДЗ-ом, оставили су отворена врата за нестраначког премијера", рекао је Грмоја.

Грмоја је рекао да је свих 15 саборских заступника Моста прихватило наставак разговора с Домољубном коалицијом, искључиво на платформи нестраначког премијера, с отвореном могучношћу сарадње с коалицијом Хрватска расте.

"Настављамо разговоре с ХДЗ-ом уз отворена врата коалицији Хрватскла расте", поновио је Грмоја и додао да су одбили конституисање Сабора без саборске већине.

"ХДЗ је јасно рекао да оставља отворну могућност за нестраначког премијера", рекао је Грмоја.

Други позитиван одговор је, казао је, да је Мост спреман да прихвати и сарадњу са онима из леве коалиције који подржавају реформе на основу стурчности и одговорности.

"Милановић је јасно одбацио ту могућност", рекао је Грмоја и додао: "Позивамо и СДП, једини је који може тестирати озбиљност ХДЗ-а, нека Милановић каже да пристаје на тројну владу и онда ћемо видети, ми га позивамо да промени мишљење."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи