Грчка између жеља и могућности

Атина би могла постићи споразум са међународним кредиторима у наредних седам дана, поручује грчки министар финансија Јанис Варуфакис. Премијер Алексис Ципрас каже да не пристаје на додатна смањења плата и пензија. Без споразума, Грчкој прети банкрот до краја овог месеца. Додатни проблем је што већ у јуну мора да обезбеди милијарду и по евра за исплату рате Међународном монетарном фонду.

Јанис Варуфакис прецизира да је договор са кредиторима веома близу и негира могућност да Грчка напусти еврозону и врати се на драхму. На пословној конференцији у Атини премијер Алексис Ципрас инсистирао је на томе да су земљи потребне инвестиције.

"Главни циљ наше преговарачке стратегије јесте споразум са нашим партнерима на обострану корист. То би обезбедило Грчкој велики инвестициони програм који би побољшао стање грчке привреде. Желимо споразум који нам неће наметнути нова смањења плата и пензија што би само повећало неједнакост и пореметило социјални мир у земљи. Одлучни смо да постигнемо компромис са нашим европским партнерима", поручио је Ципрас.

Охрабрујућа је изјава комесара Европске уније за финансије Пјера Московисија, који је рекао да је у преговорима са Атином постигнут напредак на више фронтова последњих недеља и да се нада крајњем успеху.

"Сада смо ближе међусобном разумевању када је реч о реформским мерама које се морају усвојити у више области. Поменуо бих порез на додату вредност и стварање независне управе за приходе. Грчка влада конструктивније приступа питању приватизације, што је неопходно за конкурентну привреду", рекао је Московиси.

Грчка влада, Европска унија и Међународни монетарни фонд споре се око неопходних економских реформи у Грчкој, пре свега промене пензионог система, дерегулације тржишта рада и судбине 4.000 запослених у цивилном сектору.

Реформе се морају спровести пре него што званична Атина добије нову траншу зајма од 7 милијарди и 200 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи