Комерсант: У македонски сукоб све више укључени и Русија и Запад

Македонија прети да постане нова арена за сукобе Запада и Русије, у коју се сада, као својевремено у Украјини, све активније укључују, пише московски дневник "Комерсант".

Лист пише да се Македонија нашла на прагу најозбиљнијег сукоба од времена међуетничког конфликта почетком двехиљадитих и наводи да су у Скопљу јуче одржани масовни протести опозиције, који се већ пореде са протестима на тргу у Кијеву и називају "македонски Мајдан", преноси Бета.

Македонска криза није избила без разлога, оцењује лист и додаје да се пре десет година та земља сматрала регионалним лидером у евроинтеграцијама, док је данас на крају реда за Европу, ризикујући да изгуби статус кандидата за чланство у ЕУ.

Комерсант пише да се Запад изгледа озбиљно забринуо за догађаје у Македонији, а да све пажљивије догађаје прати и Москва.

Лист подсећа да је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у Београду малтене оптужио Запад за припремање "обојене револуције" у Македонији, која се није прикључила санкцијама Русији. 

У суботу је, додаје лист, руско Министарство спољних послова саопштило да "постоје убедљиви докази да се Македонија споља гура у пропаст обојене револуције".

Комерсант пише да је министарство доказе нашло у информацији београдских Вечерњих новости о наводном хапшењу једног држављанина Црне Горе који је "помагао албанским екстермистима са Косова", али да су црногорски медији то демантовали.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи