Читај ми!

Црна Гора, протест због Тачијеве посете

Посету потпредседника косовске владе Хашима Тачија Црној Гори пратили су протести, који су завршени без већих инцидената. Тачију није место у Црној Гори, већ у Хагу, поручено са протеста.

Сa скупа испред Виле "Горица", који су обезбеђивале јаке полицијске снаге, организатори су поручили да Тачију није место у Црној Гори већ у Хагу, преноси РТВ Црне Горе.

На протесту је дошло до гурања полиције и окупљених, који су узвикивали: "Косово је срце Србије".

На крају протеста који је трајао нешто више од пола сата организатори су позвали окупљене да се разиђу да не би,  како су казали, насели на провокације што би, како додају, одговарало режиму.

Протест су организовали Савез удружења расељених у Црној Гори, Удружење Црногораца Метохије и Удружење породица киднапованих, несталих и убијених на Косову и Метохији "Божур".

Протест су подржале поједине опозиционе партије, док су из владајуће Демократске партије социјалиста оценили да је најављени скуп повратак у прошлост и подизање националних тензија и нетрпељивости према политичким представницима других народа.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа служио је литургију и помен жртавама страдања на Косову и Метохији, а присуствовали су и представници опозиције, Срђан Милић, лидер СНП-а и посланици ДФ-а.

Хашим Тачи и његов црногорски колега Игор Лукшић оценили су да су протести организовани поводом Тачијеве посете демократско право сваког грађанина да изрази своје незадовољство. 

Тачи је после састанка са Лукшићем рекао да је пријатељство Косова и Црне Горе веома добро и дуго и да представља модел за друге земље. Тачи је нагласио и да је срећа што Црна Гора и Косово немају отворених питања,  преноси Танјуг.

"Овде сам да радим на унапређењу односа на политичком и економском нивоу. Имамо исте циљеве, а то су улазак у ЕУ и НАТО. Косово даје пуну подршку Црној Гори за улазак у НАТО јер је то стратешки интерес за читав регион", казао је Тачи.

Тачи је навео и да је, кад је реч о демаркацији граница, процес решен више од 90 одсто и до пролећа ће бити завршен.

Према његовим речима, Косово у потпуности признаје црногорску мањину, а најавио је и да ће ускоро црногорска и хрватска заједница ући у Устав.

"Расељеним лицима поручујемо да смо спремни да им помогнемо у повратку и обећавамо и финансијску помоћ", рекао је Тачи и најавио да ће се данас видети са неким породицама и охрабрити их на повратак.

Оценио је и да економску сарадњу Црне Горе и Косова треба проширити, посебно када су посреди регионални путеви.

Потпредседник Владе и министар спољних послова и европских интеграција Црне Горе Игор Лукшић казао је да су односи Црне Горе и Косова садржајни.

"На иницијативу косовске Владе наставићемо причу о регионалној сарадњи за побољшање инфраструктуре", рекао је Лукшић, који је захвалио Тачију на залагању да се црногорска мањина и уставно призна на Косову.

Лукшић је најавио и да ће ускоро ниво отправника послова Црне Горе на Косову бити подигнут на ниво амбасадора, пренео је подгорички портал ЦДМ.

Црна Гора и Косово имају одличне односе, а постоји простор за проширење сарадње, посебно у области економије, констатовали су председник Црне Горе Филип Вујановић и Хашим Тачи.

Вујановић очекује да се црногорској мањини на Косову што пре обезбеди уставни статус мањине и адекватна заступљеност у парламенту и другим органима власти, преноси Танјуг.

Председник Црне Горе изразио је задовољство што је процес утврђивања границе са Косовом у завршној фази и што се може окончати у наредним месецима.

"Обавеза је обе државе да се искористи шанса у сфери економије, за шта постоји обострани интерес. У том смислу је неопходно унапредити саобраћајну инфраструктуру и укупни економски амбијент који би погодовао предузећима и предузетницима", рекао је Вујановић.

Тачи је констатовао да односи Црне Горе и Косова могу бити пример сарадње у региону. 

Косово је поуздан сусед Црне Горе, поручио је премијер Мило Ђукановић током састанка са потпредседником Владе и министром спољних послова Косова Хашимом Тачијем.

"Посета министра спољних послова Косова потврда је континуираног и квалитетног дијалога између две државе", рекао је Ђукановић и истакао да је Косово поуздан сусед Црне Горе.

Како је саопштено из црногорске владе, премијер је казао да је наставак сарадње две државе на политичком и економском плану, а кроз процес европских и евроатлантских интеграција, пут ка учвршћивању међусобног поверења и поверења међународне заједнице.
 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи