Вивијен Рединг опростила Хрватској

Потпредседница Европске комисије Вивиан Рединг поручила да је за њу случај са европским налогом за хапшење решен, пошто је хрватски Сабор изгласао промене спорног закона. Комисија ће зауставити поступак за увођење санкција Хрватској када закон ступи на снагу, напоменула Рединг.

Висока функционерка Европске комисије Вивиан Рединг изјавила је да је за њу случај са европским налогом за хапшење решен, пошто је хрватски Сабор изгласао промене спорног закона и ускладио га са европском правном тековином.

"Хрватски случај за мене је решен, јер је хрватски парламент изгласао закон, што ми је хрватска влада обећала да ће учинити", рекла је Рединг по доласку на састанак министара правосуђа земаља чланица ЕУ, који су се данас окупили на редовном састанку у Луксембургу.

На питање када ће Комисија зауставити поступак који је покренула пре него што је Хрватска променила закон, са намером да уведе санкције, Рединг је одговорила да ће то учинити чим закон ступи на снагу.

Комисија је пре две недеље почела консултације са земљама чланицама о активирању заштитних мера предвиђених хрватским приступним уговором зато што хрватски закон о налогу за хапшење није био у складу с европским.

Земље чланице имале су десет радних дана да се изјасне о том питању.

Рединг је додала да је од земаља чланица, које у овом случају дају само мишљење и које за Комисију није обавезујуће, добила пуно одговора.

"Земље чланице дају само мишљење, а на Комисији је да делује и она наставља да делује што је већ показало резултате", напоменула је Рединг.

Хрватски сабор је у петак са 83 гласа за, 28 против и осам суздржаних, на предлог владе, изменио Закон о правосудној сарадњи у кривичним предметима са ЕУ, тзв. "Лекс Перковић".

Тим изменама избрисано је ограничење примене европског налога за хапшење на кривична дела почињена после 7. августа 2002. Измењени закон почеће да се примењује од 1. јануара 2014. године, пише Хина.

Закон је првобитно био измењен у јуну, три дана пре него што је Хрватска постала пуноправна чланица ЕУ.

Спорним амандманом уведена је застарелост кривичних дела, што је обухватило и бившег припадника Удбе Јосипа Перковића, кога Немачка потражује због убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи