Читај ми!

Грчки бивши министар крив за корупцију

Због прања новца преко уговора о куповини оружја, бивши грчки министар одбране, социјалиста Акис Цохадзопулос, осуђен на 20 година. Ипак, због старости на слободи би могао да буде већ кроз две године. Цохадзопулос негирао оптужницу и оценио је суђење као политички мотивисано.

Бивши министар одбране и један од првака грчких социјалиста, Акис Цохадзопулос, осуђен је у Атини на 20 година затвора због прања новца преко уговора о куповини оружја.

Међутим, због његових година, Цохадзопулос (73) би требало да буде пуштен на слободу већ кроз две године.

Корупција је утврђена у уговорима о куповини подморница од Немачке и против-авионских ракета од Русије: Цохадзопулос је узео мито 1997-2001. године да би ти уговори били прихваћени, а осуђн је због начина на који је практично дошао до мита из уговора - "прањем новца".

Цохадзопулос је негирао оптужницу и оценио је суђење као политички мотивисано.

Цохадзопулос, први политичар који после низа година осуђен због корупције, за грчку јавност је симбол корупције политичке класе одговорне за кризу у којој је Грчка од 2010. године.

Цохадзопулос је данас пре подне проглашен кривим за прање новца, после петомесечног суђења. Иста одлука је и о још 16 од укупно 18 првобитно отпужених, укључујући Цохадзопулосову сурпругу, бившу сурпругу и ћерку.

Некадашњи министар је до сада провео скоро годину и по дана у притвору, где су и његова супруга, ћерка и неки блиски сарадници.

Цохадзопулос је априла осуђен на осам година затвора због лажне потврде о личним приходима. Заплењена му је кућа и кажњен је новчаном казном од 520.000 евра.

Министар одбране је био од 1996. до 2001, а потом, од 2001. до 2004. био је министар за развој.

Цохадзопулос је био у најужем руководству социјалистичке странке ПАСОК која је владала Грчком три проследње деценије готово без прекида.

ПАСОК је спао на једноцифрен проценат популарности после избијања финансијске кризе Грчке, уз високу незапосленост и тешке мере штедње ради враћања државних дугова, за шта је цена масовно сиромасење становништва.

ПАСОК је међутим ипак и даље на власти, као мањи, али нужан партнер у коалиционој влади на чијем је челу десничарска Нова демократија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи