Читај ми!

Нови храм освештан у част јубилеја

Храм Христовог васкрсења у Подгорици, чија је изградња трајала две деценије, освештан је данас, у част 1.700 година Миланског едикта. Освештању и литургији присуствовали поглавари православних цркава и црквени великодостојници, као и званичници Црне Горе и Републике Српске.

У оквиру обележавања 17 векова Миланског едикта, освештан је Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици, чија је изградња трајала две деценије. Светој архијерејској литургији која је уследила после овештања, присуствовали су поглавари православних цркава и црквени великодостојници.

У литургији су учествовали московски, јерусалимски и српски патријарх, архиепископи помесних православних цркава, архијереји Српске православне цркве и свештеници.

Српски патријарх Иринеј рекао је да освештење Саборног храма Христовог васкрсења представља велики и славни дан не само за нашу цркву и народ већ и за читаво православље и хришћанство.

Према његовим речима, освештање Саборног храма је круна прославе годишњице Миланског едикта.

"Нека овај храм васкрсне свако добро и истину и да нас води путем мира и слоге. За те ствари молиће се овај храм, али и сви они који буду улазили у њега", рекао је патријарх Иринеј. Истакао је да Саборни храм СПЦ у Подгорици представља понос наше вере и изразио захвалност свима који су помогли његову градњу.

Васељенски патријарх Вартоломеј позвао је на јединство православне цркве у Црној Гори и поштовање канона. Он је навео да освештање Саборног храма представља позив на јединство цркве, додајући да нико нема власт да ствара нове православне цркве на овом простору.

"Црква није удружење и суд не одређује њено постојање и статус, већ ју је Христос основао и њом само могу да управљају његови апостоли и њихови наследници, а не било ко што око себе окупи своје присталице и ту организацију назове црквом", истакао је патријарх Вартоломеј.

Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је на очување православне вере и јединства православаца у Црној Гори.

"Народ Црне Горе се сачувао у тешким историјским тренуцима, јер је пре свега знао да сачува веру православну. Када су завојевачи нападали Црну Гору, њен народ је успео да се одбрани, јер никада није издао православну веру", рекао је патријарх Кирил.

Саборни храм Христовог васкрсења је највећа православна богомоља у Црној Гори.

Освештању су присуствовали црногорски председник Филип Вујановић, потпредседник Владе Црне Горе и шеф дипломатије Игор Лукшић, председник Републике Српске Милорад Додик, као и представници других хришћанских цркава и верских заједница.

Присуствовао је и велики број верника и грађана Црне Горе и региона, а за праћење свечаности акредитовано је 30 новинарских екипа.

Црногорски премијер Мило Ђукановић није присуствовао освештању Саборног храма у Подгорици, али jе примиo патријархе православних цркава и других хришћанских цркава, као и представнике Исламске заједнице, који бораве у Црној Гори. Ђукановић је изразио задовољство што су Црна Гора и Подгорица били место обележавања овако значајног догађаја из хришћанске историје, саопштила је Влада Црне Горе.

Ђукановић је рекао да није присуствовао освештењу јер је ишао на обележавање Дана Војске Црне Горе у Бару.

Саборни храм у Подгорици, чија је изградња трајала две деценија, има 1.380 метара квадратних, седам крстова на куполама, као и 17 звона од којих је једно тешко 11 тона и највеће је на Балкану.

Саборни храм Христовог васкрсења место је праштања и помирења и на тај начин најбољи допринос Црне Горе прослави Миланског едикта, из кога је проистекло и прокламовано начело верске слободе у читавом свету, истакнуто је синоћ на духовној академији у Подгорици.

Академији су присуствовали поглавари православних цркава и црквени великодостојници, међу којима српски патријарх Иринеј, васељенски патријарх Вартоломеј и јерусалимски патријарх Теофил.

Академији је присуствовао председник Црне Горе Филип Вујановић, који је и председник Почасног одбора за облежавање јубилеја Миланског едикта, указа цара Константина о верској толеранцији.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи