Читај ми!

Обележавање "Олује" у Книну

У Книну се обележава 17. годишњица уласка хрватских снага у тај град у операцији "Олуја" у којој је страдало и протерано више хиљада Срба. Присутан хрватски државни врх.

У присуству хрватског државног врха у Книну се одржава централна прослава Дана победе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранилаца поводом 17. годишњице уласка хрватских снага у Книн у операцији "Олуја", у којој је погинуло и нестало близу 2.000 Срба и протерано око 220.000.

Обележавање је почело подизањем хрватске заставе на книнској тврђави у присуству председника Хрватске и врховног команданта хрватских оружаних снага Ива Јосиповића, премијера Зорана Милановића и в.д. председника Сабора Јосипа Леке, као и начелника Главног штаба Оружаних снага Хрватске генерала Драга Ловрића.

Председник Јосиповић рекао је да победити у миру значи пружити руку српском народу, признати и његове жртве и поклонити им се.

Јосиповић је истакао да је Хрватска у рату била победничка земља и да је сигуран да таква може бити и у миру.

Премијер Милановић изјавио је да су грађани Хрватске били заједно кад је било најтеже, као и да је хрватски био најтежи пут и цена била огромна.

"Овај празник не славимо да бисмо уживали у туђој невољи и наслађивали се туђим јадима којих је било", рекао је Милановић.

Припадници Удружења Специјалне полиције из Домовинског рата на тврђави су носили слику генерала Младена Маркача који је у Хагу осуђен на 18 година затвора због злочина за време и након Олује.

Прослава на Тргу Анте Старчевића код споменика хрватске победе Олуја 95, почела је минутом ћутања за 174 погинула хрватска војника уз подсећање на 1.430 рањених.

Свечаности је присуствовао и председник невладине организације "Српски демократски форум" Вељко Џакула, што је први пут да неко од званичника српске националне мањине у Хрватској присуствuje тој прослави.

Коалиција удружења избеглица осудила је Џакулин одлазак на обележавање годишњице "Олује", истичући да "то представља увреду за све протеране, погинуле и нестале Србе" и да је он тиме признао легитимитет те војне операције, наводи се у саопштењу које потписује председник Коалиције Миодраг Линта.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи