Ађијус: После Трибунала, за спровођење правде одговорни судови у региону

Председник Хашког трибунала судија Кармел Ађијус завршио је данас своју последњу званичну посету Београду током које је одржао састанке са највишим српским званичницима, а разговори су протекли у искреном и отвореном дијалогу, саопштено је из Хага.

Ађијус се састао с председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, министрима спољних послова и правде, Ивицом Дачићем и Нелом Кубуровић, као и са представницима српских судова. 

Теме састанака биле су, између осталог, посредовање у регионалној сарадњи у процесима пред домаћим судовима за злочине почињене током конфликта 90-их година, наслеђе Трибунала и могуће успостављање информационог центра МКСЈ у Србији, наведено је у саопштењу.

Ађијус је изјавио да ће после затварања Трибунала главну одговорност за спровођење правде за ратне злочине 90-их сносити владе и правосудни системи у региону, што у први план ставља значај регионалне сарадње у том домену.

У вези са успостављањем информационих центара Хашког трибунала, Ађијус је навео да ће такав центар у Београду бити драгоцен и омогућиће српским држављанима директан приступ свим документима Трибунала који су јавно доступни.

Српски званичници су изразили интересовање и спремност да унапреде овај предлог, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи