Додељени грантови за иновативне пројекте информисања о ЕУ

Заменик генералног секретара Европског покрета у Србији Иван Кнежевић наводи да су истраживања показала да грађани у Србији не знају довољно о политици Европске уније, као и о процесу преговарања за приступ тој заједници, али да су жељни да добију праве информације.

"Из тог разлога организовали смо конкурс за организације цивилног друштва, универзитета, библиотека, медија да нам предложе иновативне пројекте који за циљ имају подизање нивоа знања и информисаности о ЕУ. Ми смо одабрали 10 организација и са њима су данас потписани уговори", указао је Иван Кнежевић.

"Данас је било свечано потписивање са 10 организација чији су пројекти награђени, њихова имплементација почела је данас, трајаће у наредних шест месеци и очекујем да се након тога подигне ниво информисаности о ЕУ", поручио је Кнежевић.

Организације чију су предлози победили на конкурсу "Европа за мене", наводи представник Европског покрета, предложили су најквалитетније нацрте пројеката из свих делова земље са најразличитијим темама - процеси преговора у области пољопривреде, заштите животне средине, сектор малих и средњих предузећа... 

Упитан шта би процес европске интеграције значио за грађане Србије, он је одговорио да се преговори о чланству воде у 35 поглавља који доводе до тога да се стандарди ЕУ примењују и у нашој земљи директно утичући и на свакодневни живот грађана.

"Рецимо, у поглављу 23, ако се ојача независност правосуђа, грађани ће имати бољу доступност правди, судски процеси биће краћи и мање ће коштати", објаснио је Кнежевић.

Додаје да би у области заштите животне средине утицали на чистији ваздух, воду, бољу регулацију отпадних вода, већа доступност за финансирање малих и средњих предузећа...

Према његовим речима, поред тога што ће за пројекте бити обезбеђен новац за примену, такође, добити и менторску подршку у спровођењу пројеката.

Закључио је да би пружене информације, које су разумљиве и у довољном броју за доношење закључака, биле од великог значаја да грађани на неким могућим будућим референдумима били спремни да одговоре да ли Србија треба да постане чланица ЕУ.

У име Делегације Европске уније у Србији која финансијски подржава пројекат "Европа за мене", окупљене је поздравио шеф за штампу, информисање и комуникације Пол Анри Пресе.

Додела малих грантова део је пројекта "Европа за мене" који Европски покрет у Србији спроводи у сарадњи са Факултетом политичких наука, Европским покретом у Србији - Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево, са идејом да се ојачају капацитети локалних организација, установа и медија да грађанима пружају проверене и корисне информације о европској интеграцији Србије.

Пројекат финансира Делегација Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи