Вашингтон пост: Русија се Србији представља као "старији брат"

Обавештајне кампање које Русија води на Балкану протеклих осам година, од једностраног проглашења косовске независности, део су стратегије стварања мишљења о Русији као о великој сили и моћном савезнику, кроз минимална улагања у виду донација укљученим земљама, пише "Вашингтон пост".

Вашингтон пост наводи да руска реторика није у разлазу с реториком медија на Балкану, па тако у Београду егзистира 109 организација које раде на промоцији руско-српских односа.

Међутим, оно што ради Русија јесте да се Србији представља као "старији брат" (грешком у агенцијском преводу раније је стајало "велики брат" - прим. ред.) и продаје причу како она поштује владе у Србији, Косову, Македонији и Републици Српској, и види их као себи равне.

Истовремено, наводи лист, много већи број Срба изјављује како би радије приступио у савез са Русијом него са Европском унијом, иако она не нуди кохерентну алтернативу.

Русија, тврди лист, ради још једну ствар, а то је одговарање балканских земаља од прикључења НАТО-у, те подстиче блиске војне операције са својом војском, а оваква анти-НАТО кампања могла би имати негативне последице мировне мисије на Западном Балкану.

Америчке обавештајне службе и представници закона истражују оно што сматрају прикривеним операцијама да се у Сједињеним Америчким Државама и њиховој јавности посеје семе сумње у сусрет предстојећим председничким изборима.

Изгледа да су САД спремне на извлачење поука из уплитања Русије у унутарполитичке односе на Балкану, које је значајно у Путиновој спољној политици.

Распад Југославије је у Русији схваћен као понижење и подстицај Запада на игнорисање Москве.

Путин, наводи се, никада није престао да изражава запрепашћење због изгубљеног утицаја на Косову након проглашења независности.

Користио је, кажу, преокрете и покрете за независности територија Балкана као оправдање за истицање руске моћи за време борби у Абхазији и Јужној Осетији 2008. године, као и на Криму 2014. године.

Историјски, моћ Русије је зависила од балканских држава и то из неколико разлога, а један од главних је тај што Руси сматрају како би уједињење свих Словена у тзв. пансловенизам било оптимално, тврдећи да постоји посебна веза између руског и словенских народа на Балкану.

Главни алати руске обавјештајне политике су телевизијска и интернет мрежа РТ, као и онлајн радијски и новински портал Спутњик Србија, пише Пост.

Главна порука управо и гласи како постоји посебна веза између руског и словенског, односно православног народа на Балкану.

Аутори и водитељи програма често причају о заједничкој словенској историји и култури, посебно наглашавајући дугу и успешну уплетеност Русије у послове земаља Балкана.

Ови медији користе и противзападну реторику, те подржавају идеје о "патолошкој мржњи Словена", настале међу Србима након НАТО бомбардовања Југославије 1999. године.

Русија и даље држи вето на признање геноцида у Сребреници, као и на чланство Косова у УНЕСКО, а Запад представља као културлошки различито место, које није у стању да препозна невероватну изузетност словенског народа, закључује Пост.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи