Вучић: Морамо да живимо једни с другима, не једни поред других

Залажем се за разговоре између Срба и Бошњака јер не можемо да живимо једни без других, поручио је премијер Србије у Њујорку. Бил Клинтон и Ћамил Дураковић су оценили да је долазак Вучића у Поточаре прошле године био врло храбар потез.

Премијер Александар Вучић поручио је вечерас у Њујорку, на панелу посвећеном помирењу у региону 20 година након Дејтонског споразума, да смо потребни једни другима.

Потребни смо једни другима, у супротном ћемо се суочити са катастрофом, поручио је Вучић додајући да би другачије био забринут за будућност Западног Балкана.

Како је рекао, није му било лако да дође у Њујорк, будући да је Бил Клинтон, чија је фондација организовала панел, био председник САД кад је Србија бомбардована.

Многи су му у Србији, како је рекао, пребацивали што је решио да дође у Њујорк и учествује на панелу на ком се разговара о региону, али и о злочину у Сребреници.

"Ја сам им рекао да морам да причам са свима, да данас у Босни постоје два приступа, један је међу Бошњацима, којих је 1,7 или 1,8 милиона, и они кажу – јачи смо од Срба, можемо опет да их истерамо – и то ћете чути сваког дана. И, с друге стране, има седам милиона Срба у Србији и они такође кажу – можемо да их победимо", објаснио је Вучић.

И то је, како каже, тешка ситуација, али то је и реалност и зато је, додаје, инсистирао да дође до што је могуће више сусрета и договора с Бошњацима.

"Залажем се за разговоре између Срба и Бошњака јер не можемо да живимо једни без других, морамо да живимо заједно, не једни поред других, већ једни с другима и то говорим свуда, и у Београду и у Сарајеву и ево овде, у Њујорку", рекао је Вучић и додао да је раније правио много грешака, које признаје.

"Србија препознаје бол босанског народа"

Конференција је почела сведочењем о злочину у Сребреници које је изнела Адвија Ибрахимовић, која је тада остала сироче.

Она је испричала како је преживела Сребреницу, на шта је премијер Вучић рекао да је њена прича ужасна и да ју је тешко коментарисати, али је истакао да је поносан Србин и да је поносан што је српски премијер.

"Отишао сам у Сребреницу да покажем поштовање жртвама, али сам тамо био нападнут од стране присутних. Нисам ни за тренутак спустио главу. Препознајемо бол људи у Босни", рекао је Вучић.

Како је додао, "у Србији смо учинили све што смо могли, казнили смо и осудили оне који су били криви за масакр у Сребреници". Шеснаесторо људи је ухапшено, истакао је он.

Вучић је додао да, као што међу муслиманима има пуно жртава и бола, и са српске стране има сличних трагичних исповести.

"Надам се да ће кривци бити пронађени и осуђени за те злочине", рекао је премијер Вучић и додао:

"„Учинићемо све да задржимо мир и стабилност, али то није лако. Теже је него пре 20 година и свакога дана постаје све теже. Морамо да уложимо много храбрости, јер је атмосфера веома лоша. Надам се објективнијем приступу међународне заједнице, као и томе да ћемо сви бити у стању да прихватимо лоше ствари које смо урадили у прошлости, јер ћемо тек тада моћи да пребродимо све тешкоће."

Како је додао, Ћамил Дураковић зна да може да рачуна на нас.

Вучић је додао да га напад није спречио да још једном оде у Сребреницу како бих присуствовао донаторској конференцији.

"Тада смо се обавезали да ћемо Сребреници уплатити пет милиона евра. Били смо једини који су на тој конференцији нешто обећали и то испунили. Потребни смо једни другима. Нема победника и не сме да буде понижених страна. Морамо да живимо заједно, иначе нема светле будућности за нас", поручио је премијер Вучић.

Клинтон и Дураковић о доласку Вучића у Поточаре

На панелу је говорио и начелник Сребренице Ћамил Дураковић, а модератор је био бивши амерички председник Бил Клинтон. Они су оценили да је долазак Вучића у Поточаре прошле године био врло храбар потез.

"Ако нисте били тамо, немате појма колико је то био храбар потез, и физички и политички", рекао је Клинтон.

Дураковић је рекао да је за Вучића била тешка одлука да дође међу 7.000 гробова и да каже да му је жао, и да је зато храбар човек.

"И то понављам пред свима. А ни мени није било лако да га загрлим међу 7.000 гробова, али то сам урадио, и зато сам и ја храбар. Многи су ме због тога критиковали", рекао је Дураковић.

Начелник Сребренице је рекао и да људи на Балкану који мисле да постоји алтернатива миру не знају да се морамо руковати ако желимо помирење и бољу будућност.

Додао је да је његова визија приликом доласка у Сребреницу била да промени будућност. "Уместо приче о прошлости, о томе ко је кога и како убио, да променимо будућност у наредних 100 година. Премијер Вучић и ја имамо исте мисли", рекао је Дураковић.

Клинтон је испричао своје виђење прошлогодишње комеморације у Сребреници, наводећи да је Дураковић позвао премијера Србије да дође на комеморацију, што је такође оценио као веома храбар потез.

Бивши амерички председник подсетио је и да су после инцидента у Поточарима уследиле посете руководства БиХ Београду и Владе Србије Сребреници, што је, такође, оценио као веома храбре кораке у процесу помирења.

"Они рескирају у политичком али и у личном смислу и зато заслужују нашу подршку. Они знају да мир функционише боље од рата и у оваквом свету њихову поруку морамо да чујемо свуда", оценио је Клинтон и додао да није на другима да решавају детаље, већ да створе услове и да подрже регион Балкана у процесу помирења.

Скуп је завршен аплаузом, а панелу је присуствовао и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи