Доста је било: НБС обмањује грађане да је Пејпал доступан

Покрет "Доста је било" оценио је да Народна банка Србије већ годинама обмањује грађане да је Пејпал доступан у Србији и не чини ништа да промени застарели Закон о девизном пословању на основу кога тај електронски начин плаћања не може да ради у земљи док се не региструје и не добије лиценцу.

"Доста је било" у саопштењу оцењује да такви финансијски прописи приморавају грађане да живе у прошлом веку или да плаћају глобу неспособној држави.

"Овакво понашање заиста је скандалозно и недопустиво. Држава мора да престане да спречава развој модерних технологија и омогући већу конкуренцију на тржишту да би сервиси за грађане били бољи", наводи Покрет и подсећа да је Влада Србије више пута најављивала да ће отклонити све препреке за овај електронски начин плаћања.

Након свега, предузетници у Србији који користе Пејпал за наплату својих услуга и производа, додаје Покрет, суочили су се са прекршајним поступцима и огромним казнама.

Према оцени Покрета, поступци НБС и девизне инспекције су застарели, супротни интересима привреде, спутавају рад малих предузетника који се ионако једва боре са успореном администрацијом, неспособном бирократијом и гомилом пореза и доприноса који више представљају харач него наплату услуге.

"Држава све чини да угуши приватну иницијативу, а пример са Пејпалом је само један у низу неприхватљивих поступака предузетих управо у години коју су сами назвали Годином предузетништва", наводи се у саопштењу.

Покрет пита зашто Србија, са својих седам милиона потенцијалних корисника, очекује да се компанија, већ регистрована у ЕУ са тржиштем од пола милијарде људи, ангажује око регистрације и отварања представништва на тако малом тржишту.

"Нема ниједног разлога да то буде тако. Колика је штета и за државу говори процена да се чак две трећине стартапова из Србије региструје у иностранству, управо због немогућности да користи Пејпал", наводи ДЈБ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи