Случај Халиловић, (не)мирна Босна

Генерал и бивши начелник Главног штаба такозване Армије Републике БиХ Сефер Халиловић каже да спровођење референдума у Републици Српској значи распакивање Дејтонског мировног споразума и запретио сукобом у којем ће Српска брзо нестати ако се референдум одржи. Председник РС Додик сматра да Халиловић прети празном пушком, док премијер Србије Вучић каже да је видно забринут због изјава и претњи миру, али грађанима поручује да могу бити мирни. Шеф дипломатије Ивица Дачић поручује да Србија жели мир и стабилност, али да сигурно неће дозволити војни напад и уништење РС.

Док својим бирачима у кампањи за локалне изборе поручује да отворе очи и упале светло у својим градовима, Сефер Халиловић пали ватру својим изјавама. За њега је предстојећи референдум о Дану Републике Српске покушај да се однесе део БиХ. И неће, каже, проћи без белаја.

"Република Српска може по свим параметрима да се одржи 10–15 дана у неком сукобу. Моја је молба – боље да разговарамо 100 година него дан да ратујемо. Ако нас Додик доведе у ситуацију да цепа БиХ, нека зна да то неће проћи с миром", поручио је Сефер Халиловић.

На питање да ли у БиХ има довољно људи спремних да ратују, Халиловић је одговорио: "Да, апсолутно."

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да Халиловић "прети празном пушком".

"Он је бивши, пензионисани војник без војске, празном пушком прети, никаквих ресурса нема. Искључиво га треба посматрати у функцији политичког етаблирања, јер је он један од политичара који код Бошњака, муслимана, нема значај. Мислим да треба имати у виду да је председник минорне партије, која нема утицаја, мислим да није нешто ни значајан у том погледу, али да не одсликава једно расположење код бошњачких политичара, то не бих искључио", рекао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић сматра да та изјава показује где је ратна реторика.

"Ратну реторику је први покренуо Бакир Изетбеговић када је рекао да му је мир свет, али да му је светија држава и да ће мир жртвовати због државе... Нити ће овде бити рата, нити они то могу да ураде, али овим претњама треба прићи озбиљно", рекао је Иванић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач каже: "Ми смо сигурни да РС није угрожена."

"Републику Српску нико не може да угрози. У сваком случају, свиме чим располажемо спремни смо да је бранимо од било каквог угрожавања и заштитимо грађане, њихове животе и имовину", рекао је Лукач.

Од Халиловића и порука да Србија не може помоћи Српској. Шеф дипломатије Ивица Дачић, који Халиловића карактерише као незваничног портпарола Бакира Изетбеговића, поручује да је Србија довољно јака да одбрани себе, а да неће дозволити ни уништење РС ако буде нападнута. Да су хтели компромис, каже Дачић, Уставни суд је могао да промени бар један зарез у својој одлуци.

Али њима није важан компромис, већ изговор за ратне намере и планове, за шта се муслимани у БиХ очигледно спремају, поручује шеф српске дипломатије и позива међународну заједницу да хитно реагује.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић каже да је Србији у интересу мир у региону.

"Уложићемо максималне напоре да се прича о економији, да се прича о развоју, о напретку, али ако неко хоће да убија Србе, да убија нашу децу и да очекује да Србија то посматра мирно са ове стране и да ништа не предузме и не бори се за опстанак РС и свог народа... Не може тако нешто да очекује", рекао је Стефановић.

Премијер Александар Вучић изразио је забринутост због изјава и претњи миру и поручио да грађани могу бити мирни јер Република Српска неће нестати.

Командант такозване Армије БиХ био је и министар у Влади Федерације Босне и Херцеговине. Оснивач је паравојне формације Патриотска лига, односно Зелених беретки. У најкраћој оптужници Хашког трибунала оптужен је по принципу заповедне одговорности за кршење закона и обичаја ратовања током хрватско-муслиманског сукоба, када су убијена 62 хрватска цивила.

Поручивао је: "Нема тог суда који ме може осудити" и тврдио да иза злочина у Грабовици између осталих стоји Алија Изетбеговић. Пресуда је била ослобађајућа.

Представници Срба су својевремено тврдили да Трибунал има довољно доказа да прошири оптужницу и за злочине над сарајевским Србима 1992. и 1993.

"Мислим да је ово све израз немоћи Сарајева, које покушава да у последњим данима пред референдум подигне атмосферу, да подигне температуру... Ја не видим да ће се нешто драматично догађати на дан референдума и после референдума. Могућ је понеки инцидент, али неког рата апсолутно не може бити на просторима БиХ, зато што су за рат потребна одобрења из Вашингтона и Брисела", рекао је војни аналитичар Мирослав Лазански.

Упитана за реакцију на реторику која долази из БиХ и изјаву Сефера Халиловића, портпаролка високе представнице ЕУ рекла је да се став Брисела није променио од заједничке изјаве високе представнице Федерике Могерини и комесара Јоханеса Хана од суботе.

Они су тада позвали стране у БиХ да се уздрже од свих акција које воде ка ескалацији и позвали институције да питање референдума реше у дијалогу, поштујући владавину закона и постојеће уставне оквире. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи