Читај ми!

Гашић: Министарство одбране има најуравнотеженији буџет

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да је то министарство у првој половини године потрошило око 42 одсто средстава из буџета за 2015. годину, и да је извршено 49 процената планова у одбрани.

Подносећи тромесечни извештај о раду Министарства од априла до јула ове године, Гашић је пред скупштинским одбором за унутрашње послове и безбедност рекао да је од око 53, 7 милијарде динара предвиђено овогодишњим буџетом, до сада потрошено око 22, 6 милијарде динара, преноси Бета.

Од утрошеног новца, према извештају, 50,6 одсто је отишло на персоналне трошкове, 48,5 за војне пензије, 34 одсто за станове, а за улагања у одбрану и војску 13,6 одсто.

Гашић је оценио да Министарство одбране има најуравнотеженији буџет у односу на све остале и да није тачно да у буџету нема довољно пара за модернизацију средстава.

"Очекујемо нови закон о јавним набавкама тако да ћемо моћи брже да уђемо у мореднизацију средстава", истакао је Гашић.

Расправу о извештају обележила је и полемика министра Гашића са послаником Социјалдемократске странке Марком Ђуришићем о касетној муницији.

"Србија није потписала конвенцију о некоришћењу касетне муниције. Став Министарства одбране је да би то угрозило способност наше војске и да је неопходно да та средства још један период стоје у арсеналу ВС", рекао је Ђуришић наводећи да је такав одговор добио од Генералштаба.

Ђуришић је оценио да тако нешто није потребно да стоји у војном арсеналу, јер та муниција угрожава пре свега цивилно становништво.

Наводи да је Србија једина држава бивше Југославије која није ратификовала конвенцију иако, како је рекао, постоји сумња да се на 600.000 квадратних метара у Србији налазе неексплодиране мине.

"Касетна муниција је десет година тема и није Министарство то које кочи већ низ донетих докумената. Десет година сте имали могућност да то промените, а идентични одговори долазили су од вашег министра", одговорио је Гашић Ђуришићу.

Ђуришић је рекао да је тај одговор неозбиљан и политиканство јер се ради о врло озбиљном питању.

"Није ово напад на вас, 2008. године став је био да није било услова. Тадашњи министар је то кочио. Моје питање је да ли се после седам година нешто променило", навео је Ђуришић.

Гашић је рекао Ђуришићу да поставља питање око ког нема информације.

"Постављате питање, а не познајете ту материју. Морате да се упознате и да питате зашто се то одбило 2008. 2009, 2010, 2011, 2012.. да се информишете више", одговорио је министар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару